Закарпатські лялькарі напередодні нового театрального сезону взяли участь у IX Всеукраїнському театральному фестивалі "Коломийські представлення", що проходить із 10 по 17 вересня у древньому українському місті Коломия на базі найстаршого українського театру Галичини  Коломийського академічного обласного українського драматичного театру ім.І.Озаркєвича.

Варто відзначити, що Закарпатський академічний обласний театр ляльок не вперше презентує своє мистецтво на цьому представницькому мистецькому форумі: цього року колектив запрошений до участі вже вчетверте. У 2013 році він вразив учасників фестивалю і глядачів виставою "Недотепа із Вертепа" Д.Кешелі, у 2014  презентував драму "Лісова пісня" Л.Українки, а у 2016  "У нашім раї на землі" Т.Шевченка.

Цього разу актори "Бавки" представили лялькову виставу для дітей дошкільного та шкільного віку "По щучому велінню" за п’єсою корифея українського театру Марка Кропивницького. Сюжет казки  загальновідомий. У веселій і доступній для малечі формі закарпатські лялькарі доводять, що жодними чарами неможливо примусити сміятися або закохатися. Багато чого може відбутися "по щучому велінню", однак найголовніші в світі чари  добра і любові  створюються саме людиною.

Режисер-постановник вистави  заслужений артист України Олександр Куцик, сценограф Тетяна Улинець, балетмейстер  Юрій Мочарко, музичне оформлення – заслуженого працівника культури України Олександра Ухача. Ролі виконували актори Олена Пишка, Лариса Кривчик, Павло Проданюк та Олександр Бєліков. 

Вистава поставлена в жанрі українського музично-драматичного дивертисменту. В ній багато музики, танців, концертних номерів, яскраві ляльки та колоритні костюми акторів. Глядацький зал під час виступу був вщент заповнений і реакція на виставу була надзвичайно активною, діти радо сприймали все, що відбувалося на сцені.

Але на фестивалі для професійних театралів надзвичайно важлива оцінка театральних експертів. Високоповажну експертну раду фестивалю цього разу представляли авторитетні спеціалісти: Іван Гаврилюк – перший Народний артист Незалежної України, кіноактор і режисер, Лариса Кадирова – народна артистка України, лауреат Національної премії ім.Т.Шевченка, Ростислав Коломієць – заслужений діяч мистецтв України, член-кореспондент НАМ України, театральний режисер та педагог, Валерії Невєдров – народний артист України, театральний режисер, Алла Підлужна – театрознавець, лауреат премії НСТД України, лауреат Міжнародного конкурсу журналістів "Срібне перо", Людмила Томенчук – театрознавець, головний редактор журналу "Театр-плюс", Світлана Максименко – театрознавець, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри театрознавства та акторської майстерності факультету культури і мистецтв ГНУ ім.І.Франка та інші діячі.

Про виступ закарпатських лялькарів експерти відгукнулися так:

Світлана Максименко: "Вистава театру "Бавка" з Закарпаття справила на мене гарне враження. Це якраз фестивальна, святкова вистава, вона добре репрезентує високі творчі можливості нашого народу. Мінімалістська форма (у виставі задіяні лише четверо акторів) аж ніяк не позначилася на її якості, на художньому вирішенні сцени. Цілком позитивна річ, було приємно".

Валерій Невєдров: "Я дуже люблю, коли експериментують у театрі в жанровому плані, або сумісність усіх жанрів  драма, комедія, трагедія, виходить такий трагікомедійний варіант. Мені здається, що ця вистава  якраз той ляльковий варіант, коли змішані всі жанри музично-драматичного театру. І в цьому я вбачаю професіоналізм та цікавість. І за це я їхню виставу просто полюбив. Тобто: от якщо, наприклад, я є режисер, і прийшов для того, що мені треба подивитися у театрі й когось відібрати. Кого б я відібрав? Я би забрав цих акторів, бо вони вміють співати, танцювати, пластичні і вони ще щось по жанру роблять. Тобто такі "многостаночники". І це мені подобається, коли актори всі викладаються саме в такому жанрі: нібито й комедія, нібито й дитяче, та є там думка для дорослих. Тому мені дуже сподобалась вистава. Вітаю акторів і режисера, і театр. Дуже гарна задумка".

Алла Підлужна: "Вистава Закарпатського академічного обласного театру ляльок "По щучому велінню" продемонструвала передусім високий професійний рівень акторів. Крім того, вони гарно, вигадливо працюють з ляльками. Сценографічне вирішення вистави  також на належному рівні, відчувається яскравий національний колорит відомого з дитинства сюжету".

Загалом у фестивалі "Коломийські представлення", який і досі триває, беруть участь п'ятнадцять колективів, серед яких: Національний академічний український драматичний театр ім.І.Франка (м.Київ), Чернівецький академічний обласний український музично-драматичний театр ім.О.Кобилянської, Вінницький академічний обласний театр ляльок "Золотий ключик", Чернігівський академічний обласний український музично-драматичний театр, Ніжинський академічний український драматичний театр ім.М.Коцюбинського, Студентський театр "Я ВІРЮ" Херсонського училища культури, Тернопільський академічний обласний український драматичний театр ім.Т.Шевченка, Черкаський академічний обласний український музично-драматичний театр ім.Т.Шевченка, Херсонський академічний обласний український музично-драматичний театр ім.М.Куліша, Миколаївський академічний художній російський драматичний театр, Коломийський академічний обласний український драматичний театр ім.І.Озаркевича, Національний академічний драматичний театр ім.М.Заньковецької (м.Львів), Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр ім.М.Гоголя. Також, окрім закарпатських лялькарів, нашу область представили Мукачівський драматичний театр та Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв. 

Таким чином, закарпатські лялькарі, з успіхом виступивши на IX Всеукраїнському театральному фестивалі "Коломийські представлення", вкотре продемонстрували свою вправну професійну форму та готовність до нових творчих звершень у прийдешньому 37-му театральному сезоні.
b 1b 2b 3

Ніна Малишка, театрознавець

Додаткова інформація