Вчора у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Ф.Потушняка відомий український письменник і перекладач Андрій Любка презентував роман Светислава Басари "Фама про велосипедистів".

"Фама про велосипедистів" – шедевр сербської постмодерної прози, дотепний інтелектуальний детектив, рідкісна книжка, яку водночас хвалить критика і обожнюють читачі. Андрій Любка, який переклав роман із сербської та знайомий з автором особисто, зауважив, що на його письменницькому рахунку є понад сорок романів, збірок оповідань, п'єс, есеїв. Роман "Фама про велосипедистів" (1987р.) був проголошений сербськими літературознавцями як найкращий сербський роман 1980-х.

"У сучасній сербській літературі він посідає особливе місце визнаного класика, який свого становища цурається; Басарі ближчі юнацький бунт і жартівлива провокація, він повсякчас намагається здивувати читача несподіваним поворотом історії. Власне, саме історія – та що з великої літери І – є основним матеріалом для його творчості. "А що було б, якби?", – запитує себе автор, вигадуючи новий сюжет. Усі найкращі його романи – це альтернативні історії, своєрідна "якбитологія". Теорії змов, масони й тамплієри, таємний уряд світу, секретні документи й метафізичні загадки – ось далеко не повний набір "інгредієнтів", що їх вміло змішує автор у цій книзі", – зазначив Андрій Любка.

Сюжет роману розповідає про членів Таємного ордену євангелічних велосипедистів Трояндового хреста, які зустрічаються у снах і виконують важливу місію для людства. Одним із завдань цього ордену було проектування Великої божевільні. "Пишучи розділи про лікарню для душевнохворих на 20 мільйонів місць, автор писав про свою країну, яка в ті роки мала приблизно стільки ж мешканців. Тоді ще ніхто не знав, що ця держава зовсім скоро й справді перетвориться на божевільню, де кожен вестиме свою власну війну з усіма навколо, і всі дев'яності роки Балкани стрясатиме неймовірної жорстокості різанина, яка забере сотні тисяч життів", – зазначає перекладач.

Ужгородська презентація стала першою для цього роману в Україні. Згодом Андрій Любка презентує її і в інших містах.

Наприкінці вечора письменник поділився своїми творчими планами – розповів про свій новий роман "Погляд мадам Чіо-Чіо-сан", який читачі побачать уже у вересні, – повідомляють в обласній книгозбірні. 

234156

Додаткова інформація