Наприкінці 37-го театрального сезону Закарпатський академічний обласний театр ляльок продовжує працювати у напрочуд інтенсивному творчому темпі. Тільки за перші два тижні червня колектив виступив перед глядачами Польщі, Словаччини, Угорщини, взяв активну участь у відзначенні Міжнародного дня захисту дітей в Ужгороді та розпочав обслуговувати дитячі табори відпочинку в області й не тільки.

Так, 1-3 червня в польському містечку Вельополе-Скшинське – на малій батьківщині легенди світового театру Тадеуша Кантора (1915-1990 рр.) – проходила X Національна та І Міжнародна презентація театрів-претендентів на Нагороду імені Тадеуша Кантора "Вельополе – 2018" ("Wielopole – 2018"). Оскільки захід є своєрідною лабораторією пошуку нових театральних форм як аматорськими, так і професійними театрами, цьогоріч свою творчість презентували десять конкурсних та два позаконкурсні колективи. Саме поза конкурсом виступали Театр "Przebudzeni" з польського міста Оструда та Закарпатський академічний обласний театр ляльок, які ділилися з учасниками власними результатами пошуків нових театральних тенденцій. На прохання польських друзів закарпатці зіграли "Недотепу із Вертепа" за п'єсою Дмитра Кешелі – виставу, що не потребує додаткової реклами, адже з часу її постановки режисером, заслуженим артистом України Олександром Куциком і сценографом Ярославом Данилівим, у блискучому віртуозному виконанні заслуженої артистки України Наталії Орєшнікової та провідного актора "Бавки" Миколи Карпенка вона миттєво стала візитівкою театру, отримавши низку престижних нагород на міжнародних театральних форумах. І цього разу історія про закарпатського хлопчика-сироту, котрий дошукується відповідей на головні питання буття, зібрала велику аудиторію вдячних глядачів.

Майже одразу після поїздки до Польщі колектив узяв участь у VІ Міжнародному фестивалі лялькового театру й ігор та розваг для дітей із батьками "VIRVAR", що з 7 по 10 червня тривав у словацькому місті Кошиці. З тамтешніми колегами закарпатців пов’язує міцна багаторічна дружба, творча взаємодія: Кошицький театр ляльок був неодмінним учасником фестивалю "Інтерлялька" в Ужгороді всі шістнадцять разів, натомість закарпатці щорічно готуються до візиту у відповідь – участі у "VIRVAR". Цього разу дитячої аудиторії та колегам-лялькарям артисти "Бавки" презентували виставу для маленьких глядачів "Чарівні слова" за п'єсою сучасного українського драматурга Вадима Довлетова, що була схвально сприйнята глядачами. Поставлена режисером Наталією Орєшніковою, вистава вже отримала визнання на двох всеукраїнських форумах (на фестивалі "Прем’єри сезону" (2017 р.) диплом отримала дебютантка-сценограф Олена Бугренкова, а на фестивалі "Світ ляльок" у Житомирі (2018 р.) найкращою актрисою була визнана заслужена артистка України Елла Григор’єва). У постановці також залучені актори Ярослава Яник і Микола Карпенко.

До речі, наступного дня з цією ж виставою закарпатців запросили виступити на іншому масштабному видовищному кошицькому фестивалі, яким щорічно відкривається літній сезон – 25-му Міжнародному фестивалі повітряних куль у Кошицях.

Зі Словаччини з виставою "Чарівні слова" закарпатські лялькарі попрямували до столиці Угорщини – Будапешту, куди вже втрете були запрошені Державним самоврядуванням українців Угорщини та Самоврядуванням українців Кьобані. На показ і маленькі, і дорослі глядачі завітали 10 червня – у святковий день завершення навчального року в Українській недільній школі. Як пізніше поділилися враженнями господарі: " …талановиті актори театру "Бавка" показали для вихованців школи виставу Вадима Довлетова "Чарівні слова". Яскраві ляльки і маски, колоритні костюми акторів, весела музика – дуже потішили українську дітвору. Все це добре присмачене гумором, який не залишив нікого байдужим. Після завершення вистави вчителі урочисто вручили своїм учням характеристики за минулий навчальний рік і побажали приємного та цікавого літнього відпочинку... ". На знак подяки для гостей із України влаштували надзвичайно теплий прийом, організувавши, зокрема, захопливу екскурсію Будапештом.

Попри насичену міжнародну програму виступів лялькарі не залишили поза увагою і своїх найголовніших шанувальників – маленьких закарпатців, помітно долучившись до насиченої програми відзначення Міжнародного дня захисту дітей виставами і театралізованими розвагами в різних святкових локаціях Ужгорода. Паралельно покази відбувались як на власній сцені "Бавки", так і в літніх таборах відпочинку шкіл обласного центру, в дитячих садочках Ужгорода та Мукачева і, за багаторічною традицією, в обласному спеціалізованому дитячому пульмонологічному санаторії "Малятко". До всього, артисти відвідали з гастролями Хустський, Виноградівський та Іршавський райони.

Так активно стартувало літо в закарпатських лялькарів. Сила-силенна заходів, за кожним із яких криється клопітка творча й організаційна робота. Втім, винагорода сповна вартує зусиль – це тисячі сяйливих оченят і щирих посмішок дітей, для яких найяскравіша пора року розпочалася у веселому, цікавому і завжди доброму товаристві ляльок.

1234567891011

Ніна Малишка, театрознавець

Додаткова інформація