4 жовтня Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (№5670-д). Запропонований законопроект доопрацьований членами Комітету з питань культури і духовності за участі інших народних депутатів України та поєднує альтернативні варіанти окремих положень із запропонованого блоку законопроектів, які стосуються української мови. За відповідне рішення проголосував 261 народний депутат.

Законопроект спрямований на регулювання порядку застосування української мови як державної у публічних сферах суспільного життя. Українська мова як державна є обов'язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади й органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо). Одночасно дія цього Закону не поширюватиметься на мову релігійних обрядів і на сферу приватного спілкування між особами.

Основним завданням законопроекту є забезпечення державою: захисту державного статусу української мови як мови громадянства України; утвердження української мови як мови міжетнічного спілкування і порозуміння в Україні; функціонування державної мови як інструмента об'єднання українського суспільства, засобу зміцнення державної єдності та територіальної цілісності України, її незалежної державності й національної безпеки; розвитку української мови як самобутньої мови титульної нації з метою зміцнення національної самосвідомості українців і збереження національної культури, традицій, звичаїв та історичної пам'яті української нації; поширення знань про українську мову і її роль у розвитку української та європейської культур тощо.

Закон сприятиме злагоді у суспільстві, утвердженню української мови як державної на всій території України у всіх сферах суспільного життя, консолідації і розвиткові української нації, – йдеться на офіційному сайті Міністерства культури України

Додаткова інформація