Міністр культури України Євген Нищук взяв участь у розширеному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, під час якого розглядався стан підготовки Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України у 2019 році. Зокрема, розроблений Міністерством освіти і науки проект містить цілий ряд нововведень, серед яких і нові умови проведення творчих конкурсів у період із 16 березня до 15 травня.

Міністр культури Євген Нищук зазначив, що пропозиція МОН щодо проведення творчих конкурсів у зазначений період у закладах спеціалізованої вищої мистецької освіти не може бути підтримана з низки причин. Березень-травень – це фінальний етап здобуття певного освітнього рівня, коли учні та студенти готуються до складання мистецьких кваліфікаційних іспитів і залучені до мистецьких колективів, які супроводжують державну мистецьку програму кожного випускника для складення кваліфікаційних іспитів як виконавці, солісти або диригенти, одночасно, випускники готуються до складання ЗНО. Окрім того, заклади вищої освіти Мінкультури мають критично обмежений аудиторний фонд, дефіцит якого значно зросте в запропонований проектом Умов прийому період проведення творчих конкурсів. Для проведення творчих випробувань особливо з музичного мистецтва необхідно буде відірвати від основної роботи концертмейстерів для підготовки абітурієнтів до творчих випробувань (репетицій) та його супроводу на самому іспиті. В таких умовах провести якісні творчі конкурси буде неможливо.

"Вважаємо, що найбільш оптимальним для всіх учасників процесу періодом проведення творчих конкурсів є 1-22 липня 2019 року. Саме у цей період заклади вищої освіти зможуть організувати і забезпечити роботу конкурсних комісій та проведення творчих конкурсів", – наголосив Євген Нищук.

"Однак, розуміючи стурбованість із приводу об'єктивності оцінювання результатів творчих конкурсів і уникнення корупційних ризиків при оцінюванні, пропонуємо підвищити рівень прозорості проведення творчих конкурсів шляхом запровадження відкритої онлайн-трансляції всіх етапів творчого конкурсу, введення до складу конкурсних комісій незалежних експертів тощо. Зі свого боку ми готові розподілити дати вступних випробувань таким чином, щоби кожен вступник мав можливість пройти творчий конкурс у будь-якому спеціалізованому мистецькому виші за обраною спеціальністю".

Під час обговорення цього питання народними депутатами України – членами Комітету було враховано інформацію Міністра культури України Євгена Нищука, – повідомляє офіційний сайт Міністерства культури України

Додаткова інформація