Департамент культури Закарпатської облдержадміністрації інформує про завершення прийому пропозицій щодо кандидатів на здобуття обласних премій у галузі літератури та мистецтва за 2018 рік. 

У встановлені строки (протягом місяця з дня публікації оголошення в офіційних ЗМІ області) на адресу департаменту надійшли документи від наступних претендентів на здобуття обласних галузевих премій (у різних номінаціях):

Обласна премія імені Федора Потушняка у галузі літератури  письменники: О.Гаврош; В.Дворниченко; Д.Кешеля; О.Курта; Н.Панчук; С.Федака; П.Ходанич; Ю.Шип; перекладач Г.Малик (Курій); літературознавець І.Хланта.

- Обласна премія імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв у галузі театрального мистецтва  режисерсько-постановочна група (далі – РПГ) Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв: В.Шершун, Е.Зайцева, В.Бабука; РПГ Закарпатського академічного обласного театру ляльок: Н.Орєшнікова, В.Задорожна; РПГ Закарпатського обласного театру драми та комедії: С.Архипчук, І.Білецький, В.Рубан; РПГ Закарпатського обласного угорського драматичного театру: О.Мельничук, І.Орос, Ю.Копинець; РПГ Мукачівського драматичного театру: Ю.Крилівець, В.Шітік, І.Баранов; актори й актриси: Р.Дзуринець; Л.Волковська-Москалик; М.Карпенко; Е.Григор'єва; Ю.Чеховська; А.Опіок; М.Ігнатишин; А.Барна; М.Рибчук; В.Фурдь; С.Матл; О.Новаковська; театрознавець С.Федака.

- Обласна премія імені Дезидерія Задора у галузі музичного та виконавського мистецтва  камерно-інструментальний ансамбль "Угорські мелодії" Закарпатської обласної філармонії (Д.Гавата); камерний оркестр Закарпатської обласної філармонії (В.Юрош); солісти: А.Бачинська-Марошан (флейта); К.Гажо (орган); композитор В.Гайдук; музикознавці В.Волонтир та О.Волонтир; фольклорист В.Вігула.

- Обласна премія імені Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі у галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва – митці: А.Балог; О.Дерда; П.Ковач; М.Малеш; Е.Тромпак; Л.Улибіна; В.Філеш; Ю.Шелевицький; мистецтвознавець М.Приймич.

- Обласна премія імені Клари Балог у галузі хореографічного мистецтва – ансамбль народного танцю "Кольори Карпат" Ужгородського коледжу культури і мистецтв (М.Шютів); хореографічний колектив Заслуженого академічного Закарпатського народного хору (Н.Петій-Потапчук); балетмейстер М.Сусліков (посмертно); мистецтвознавець В.Габорець.

Водночас департамент культури облдержадміністрації оголошує про початок формування комітетів із присудження премій.

Персональний склад комітету формується з числа діячів і дослідників літератури та мистецтва. Кількісний склад комітету повинен налічувати не менше ніж 5, але не більше ніж 11 осіб. До складу комітету не можуть входити учасники конкурсу.

Строк повноважень комітету становить три роки. В разі необхідності до складу комітету можливе внесення змін.

Пропозиції щодо включення до персонального складу комітету можуть вносити заклади культури всіх форм власності, професійна діяльність яких пов'язана з дослідженням і популяризацією літератури й мистецтва, творчі спілки та громадські організації відповідного спрямування, вищі навчальні заклади сфери культури.

В поданні необхідно вказати: прізвище, ім'я та по батькові, займану посаду/рід діяльності, членство у професійних об’єднаннях культурного спрямування, звання (за наявності), іншу інформацію, що засвідчує професіоналізм кандидата на включення до складу комітету (за бажання). Обов'язково зазначити до складу якого комітету (назва премії) пропонується подана кандидатура.

Термін подання пропозицій до департаменту культури облдержадміністрації в друкованому (м.Ужгород, пл.Народна, каб.539) або електронному вигляді (Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.) – з 15 по 25 січня 2019 року.

Нагадуємо, що з положеннями про премії можна ознайомитися за посиланням.

Додаткова інформація