Сьогодні в атріумі будівлі Закарпатської ОДА та облради відкрили фестиваль "Історія/UA".

Вітаючи його учасників і гостей, заступник голови облдержадміністрації Ярослав Галас зазначив, що Закарпаття – дуже особливий регіон України, який має чимало власних родзинок та відмінностей від інших областей – і географічних, і історичних, і навіть частково ментальних. І це нормально, бо в тому числі в різноманітності – сила нашої країни.

"Але є серед цих особливостей і одна не дуже приємна, – сказав посадовець. – Чомусь так сталося, можливо, через географічні особливості, адже Ужгород – найвіддаленіший від Києва обласний центр України, що частіше сюди приїжджають представники урядів сусідніх країн. Тоді як ми дуже хочемо приймати в першу чергу наших урядовців із нашої столиці – Києва. Тому велика подяка від нас за приїзд на Закарпаття Українському інституту національної пам'яті – центральному органу виконавчої влади з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам'яті.

А особлива подяка за те, що ця поїздка пов'язана з Карпатською Україною. Тому що з усієї історії Закарпаття Карпатська Україна, напевно, найголовніша і найвизначніша історична подія нашої області. Яка, по-перше, продемонструвала одвічне прагнення закарпатців жити разом зі своїми братами по той бік Карпат, а, по-друге, готовність захищати свій вибір зі зброєю в руках.

На місцевому рівні про події Карпатської України знає кожен закарпатець. І місцева влада намагається всіляко цьому сприяти. Наприклад, під час дії закону про декомунізацію на честь героїв Карпатської України було перейменовано близько сорока топонімів.

Проте на всеукраїнському рівні подвиг і самопожертва оборонців Карпатської України, ми вважаємо, все-таки не оцінений належно. Тільки останнім часом ситуація почала потроху виправлятися. Наприклад, цього року річницю Карпатської України відзначали офіційно на державному рівні – була прийнята спеціальна постанова Верховної Ради та розпорядження Кабінету міністрів України. А тиждень тому Президент України Петро Порошенко підписав указ про нагородження міністра оборони Карпатської України Степана Клочурака Орденом Свободи (посмертно).

Тому висловлюємо щиру подяку Інституту національної пам'яті за те, що він організував в Ужгороді цей чудовий фестиваль – "Історія/UA" – який присвячений саме Карпатській Україні".

"Завдання фестивалю – ділитися досвідом цікавого представлення минулого, – зазначив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович. – Тому ми запрошуємо на нього істориків, журналістів, музикантів, педагогів, авторів фільмів. Український інститут національної пам'яті презентує дуже різні проекти – науково-популярні книги, виставки, настільні ігри, відео й аудіо продукти. Фестиваль мандрівний і цьогоріч він завітав до Ужгорода не випадково. По-перше тому, що в ці дні відзначається 80-та річниця проголошення Карпатської України. По-друге тому, що історія цього краю – чудове поєднання унікального місцевого із загальнонаціональним українським. Це історія яка варта того, щоб її краще знали тут, в усій Україні та світі".

Привітали учасників фесту й кандидат історичних наук Олександр Пагіря та комбат "Карпатської Січі" – добровольчого підрозділу у складі 93-ої механізованої бригади Збройних сил України Олег Куцин.

Протягом двох днів на ужгородців і гостей краю чекають зустрічі з цікавими людьми, численні презентації та виступи відомих виконавців. Зокрема, відбудеться семінар для вчителів та бібліотекарів "Без брому і нафталіну. Як говорити з молоддю про минуле", тематичний круглий стіл "Історія українського державотворення на Закарпатті. Як робити минуле популярним" за участі відомих науковців, журналістів, краєзнавців, презентація фільму "Позивний "Бандерас" і зустріч із творчою групою, презентації цікавих книг, інтелектуальних ігор та інших розробок Українського інституту національної пам'яті.

А завершиться свято у суботу, 23 березня, великим концертом на Театральній площі в Ужгороді за участю гуртів "Rock-H" і "Kozak System", – повідомляє Прес-служба Закарпатської ОДА.

iua 11iua 22iua 33iua 44iua 55iua 66iua 77

Додаткова інформація