Напередодні в Ужгороді на базі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Ф.Потушняка відбувся практикум "Підтримка просування реформи місцевого самоврядування через інформаційні майданчики у Закарпатській області". Працівникам бібліотек розповіли про процес децентралізації у краї та про можливості ефективної співпраці представників управлінь територіальних громад, місцевих бібліотек і засобів масової інформації. 

Під час практикуму консультант Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Ільницький розповів про динаміку реформи децентралізації у Закарпатській області й особливості функціонування громад. На його думку, у ЗМІ бракує інформації про історії успіху громад, про вдалі проекти. В свою чергу журналісти місцевих медіа Олександра Артюхіна ("Uzhinform"), Зоряна Попович, Вероніка Мороз ("UA:Закарпаття") та Світлана Кедик ("Виноградівські вогні") допомогли учасникам краще зрозуміти, яка ж інформація може зацікавити журналістів і як успішно комунікувати з представниками ЗМІ. Бібліотекарі краю практикувались у пошуку інфоприводів і написані прес-релізів, інформаційних повідомлень, на які можуть звернути увагу ЗМІ. 

"Мета нашого проекту – розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування, створення прес-клубів бібліотек у кожному регіоні та налагодження взаємодії між бібліотеками, громадами і журналістами. Також важливим є висвітлення правдивої та неупередженої інформації і просування реформи місцевого самоврядування в Україні", – розповіла ментор практикуму та бібліотечних прес-клубів "ПУЛЬС" Олена Костиця. На її думку, бібліотекар володіє певними знаннями і навичками, тому може виконувати в громаді функцію прес-служби, зайняти нішу, що вкрай необхідна й актуальна на сьогодні, адже в Україні багато прикладів, коли бібліотекарі ведуть блоги, сайти, сторінки у фейсбуці своїх громад, управлінь культури, створюють контент або розповсюджують інформацію. 

Довідково:

Проект ПУЛЬС "Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні" виконується Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з IREX в Україні за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Проект покликаний підвищити обізнаність громадян та їхнє розуміння реформи місцевого самоврядування. Через залучення місцевих громадських організацій, бібліотек і ЗМІ проект інформує про суть реформи та підтримує заходи, що активно залучають громадян до співпраці з органами місцевого самоврядування.

#USAID #PULSE #IREX #АМУ #ПУЛЬС

b 1b 2b 3b 4b 5b 6b 7b 8

Наталія Юрах, редактор

Закарпатської ОУНБ ім.Ф.Потушняка

Додаткова інформація