Молоду ужгородську виконавицю Ольгу Чундак добре знають далеко за межами нашого краю. Як артистка естрадно-духового оркестру Закарпатської обласної філармонії, вона вже має чималий сценічний стаж. Але всі ці роки наполегливо працює над сольними проектами та активно концертує не лише на рідній сцені, а й у багатьох великих містах України і за кордоном. Свої сольні органні програми виконавиця, крім Ужгорода, презентувала у Берегові, Львові, Маріуполі, Дніпрі, Білій Церкві, Одесі, Будапешті, Москві, Калінінграді. На сьогодні її біографія позначена участю та перемогами у багатьох конкурсах і фестивалях. 

Ольга Чундак – універсальний та неймовірно працьовитий музикант. Свою роботу у Закарпатській обласній філармонії вона успішно поєднує з посадою викладача-концертмейстера Ужгородської дитячої школи мистецтв і активною участю у мистецькому житті міста (проекти "Музика вихідного дня" та "Філармонія туристична", виступи у музичних освітніх закладах, церквах тощо).

А 26 травня Ольга Чундак представить дещо незвичний проект – це буде музика Людвіга ван Бетховена у перекладі для органу й інших інструментів. Зокрема, до програми ввійшли такі відомі твори цього композитора, як "Місячна соната", "Ода до радості", увертюра "Еґмонт", "Тріумфальний марш" із трагедії Крістофа Куфнера "Тарпея", окремі частини із П'ятої і Девятої симфоній. У концерті також візьмуть участь Артем Калинич (віброфон) та Антоніна Чирська (флейта). Ведуча – Ольга Донецька.

Початок о 17.00.

Ось що розповіла виконавиця про свою нову програму: "Орган сам по собі звучить наче цілий оркестр. Водночас, Бетховен – глибокий, драматичний композитор. Тому мене дуже зацікавило, як звучатиме симфонічна музика цього автора в органному викладі. До того ж, у концерті прозвучать дуже оригінальні твори Бетховена, які рідко виконуються – це п'єси для механічного органу або механічного годинника. Дві частинки я зіграю сама, а одну, перекладену для флейти, із Тонею Чирською. А "Місячна соната" прозвучить на органі в поєднанні з віброфоном. Це моє аранжування, моє сприйняття цього відомого твору, яке ми продемонструємо разом із Артемом Калиничем. Власне, вся програма складається із найвідоміших "хітів" цього композитора. А запропонувала мені таку цікаву ідею – зіграти бетховенську музику на органі – дирекція Львівського будинку органної та камерної музики. Я спочатку була здивована, хвилювалася, чи знайду відповідний нотний матеріал. Але мало-помалу зібрала: деякі твори знайшла у відкритих джерелах, деякі переклади зробила сама. Процес роботи над цим проектом був цікавий і захопливий. А що з цього вийшло – судити нашим слухачам. Тож щиро запрошуємо всіх до концертного залу".

26.05

Таїсія Грись, музичний редактор

Закарпатської обланої філармонії

Додаткова інформація