Днями в галереї "Ужгород" відкрилася персональна виставка живопису з нагоди 70-річчя заслуженого художника України Віталія Слободського. Митець представив на розсуд громадськості три десятки робіт, більшість із яких виконана упродовж останніх трьох років.

Віталій Слободський – неймовірний майстер реалістичної манери письма. Його роботи настільки точно передають дійсність, що кожен глядач мимоволі відчує себе присутнім у тій миті, коли митець створював полотно. Художник уміло передає атмосферу тієї миті, яку зображує, здається, якщо заглибитися в той написаний світ, то відчуєш, як шепоче вітер у кронах дерев чи переспівуються птахи в нетрях лісу… Взагалі митець настільки вільно грає тонами й напівтонами, світлом і тінню, що кожна його робота наче світиться зсередини, й найголовніше на ній – те, до чого автор бажає привернути увагу читача, – підкреслене, відтінене по-особливому, за допомогою різноманітних художніх прийомів та засобів. І в цьому унікальна манера автора – він уміє, як ніхто, створити настрій, чуттєвість, передати мить.

У тематичному сенсі художника надихає буденне життя його земляків та неповторна краса природи рідного краю. Власне, більшість представлених робіт і зображують чудові краєвиди Великоберезнянщини, зокрема, урочище Руський Мочар. Поряд представлені тематичні композиції ("Печуть хліб", "Бабин яр"), а також низка портретів. На останніх – близькі митцеві люди, його сім'я, онуки. "Рідні й природа – це моє щоденне натхнення, незгасиме джерело ідей", – каже Віталій Словобський.

Присутній на виставці заслужений художник України Іван Дідик відзначив основну, на його погляд, рису творчості Віталія Слободського: "Він – надзвичайно щирий художник, цікавиться різними темами, але найголовніший, мені здається, і найцікавіший із його прийомів – романтика, якась така особлива, закоханість, залюбованість своїм краєм, місцем, де він живе".

Виставка триватиме до 6 червня, – інформує Культурно-мистецька фундація "Brovdi Art".

vs 1vs 2vs 3vs 4vs 5vs 6vs 7vs 8vs 9vs 10vs 11vs 12

Фото Наталії Павлик

Додаткова інформація