Карпати – гірський масив, що проходить через територію восьми країн: Австрії, Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії, Сербії, Словаччини й України. В усіх країнах гірські райони мають схожі проблеми: бідніші кліматичні та ґрунтові умови, обмежена транспортна доступність, погіршена інфраструктура і часто периферійне розташування.

Тож спільним завданням влади гірських регіонів є активізація їх соціально-економічного розвитку при збереженні цінностей природного середовища. Ці проблеми розглядатимуть під час міжнародної конференції "ІІ Карпатські Дні добросусідства – зустріч Карпатських регіонів", що відбудеться 9 серпня в Центрі промоції лісництва в с.Мучне (Підкарпатське воєводство, Польща).

Під час конференції будуть представлені проекти, спрямовані на активізацію та покращення доступності Карпатського регіону. Планується, що дискусія буде присвячена можливостям і труднощам, які виникають у розвитку партнерства, а також реальному співробітництві та розвитку спільних інтересів прикордонних гірських регіонів України і Польщі.

Участь у форумі візьмуть маршалек Підкарпатського воєводства Владислав Ортил, воєвода Єва Леніарт, голова Закарпатської облдержадміністрації Ігор Бондаренко, виконувач повноважень голови Закарпатської облради Йосип Борто.

Разом із науковцями вони розглянуть Карпатську стратегію як концепцію розвитку макрорегіону Центральної та Східної Європи, міжрегіональні ініціативи, спрямовані на підвищення доступності Карпат, інвестиції та діяльність на національному й регіональному рівнях, бар'єри для розвитку партнерства тощо.

Відтак учасникам Днів добросусідства представлять показові виступи прикордонної служби Бещадського національного парку і розпочнеться фольклорне Карпатське свято.

А наступного дня, 10 серпня, учасників Днів добросусідства зустрічатимуть на кордоні з Закарпаттям на пішохідному переході "Лубня – Волосате". Там о 10.00 розпочнеться презентація Ужанського національного парку, ознайомлення із виставковими стендами з промоції туристичного потенціалу Закарпатської області.

Потому делегації переїдуть до с.Вишка де відвідають Свято-Михайлівську дерев'яну церкву – пам'ятку архітектури національного значення. Відтак в урочищі "Красія" у туристичному комплексі "Alpen House" пройде офіційна частина свята, під час якої керівники делегацій двох країв підпишуть Програму спільних дій на 2020 рік.

Опісля учасники Днів добросусідства на витягу піднімуться на вершину гори Красія, де на них чекатиме оглядова екскурсія, а в туркомплексі "Alpen House" – пригощання закарпатськими смаколиками й насичена культурна програма, – інформує Прес-служба Закарпатської ОДА.

Додаткова інформація