22 серпня в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Ф.Потушняка відбудуться показ та обговорення фільму "Червоний".

Початок о 17.00. Вхід вільний.

Історична драма "Червоний" знята за романом українського письменника і драматурга Андрія Кокотюхи. В основу книги лягли спогади в'язнів, живих свідків, історичні публікації, бесіди з одним із офіцерів КГБ.

Сюжет стрічки розповідає про двох українців, які одночасно воювали за різні ідеали. Але доля звела їх в одному таборі. Тепер вони на каторзі: український повстанець Данило Червоний та радянський льотчик Віктор Гуров. Червоний – із Заходу України. Гуров – зі Сходу. Але Батьківщина в них одна, попри розбіжності в ідеалах. Зрозумівши це, тільки домовившись між собою, двоє українських в'язнів змогли протистояти репресіям начальника табору майора Абрамова, підступності ватажка злодіїв Колі Тайги і зробили відчайдушну, але відважну спробу вирватися на волю, піднявши справжнє повстання в таборі.

Режисером картини є Заза Буадзе, відомий за стрічками "Гроші для дочки" (2008), "Червоний лотос" (2009), "Сонцекруг" (2010).

Головні ролі виконали Микола Береза ("Тіні незабутих предків" (2012), "SelfieParty" (2016) та Ігор Колтовский. Одну з центральних постатей  майора Абрамова – зіграв наш земляк, провідний актор Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв Олександр Мавріц, що принесло йому "Приз за найкращу чоловічу роль" 7-го Міжнародного кінофестивалю "Корона Карпат" (2018).

Прем'єра стрічки відбулася напередодні Дня Незалежності України в 2017 році, після чого вона потрапила до п'ятірки лідерів українського прокату.

Одразу ж після релізу, в серпні 2017 року, "Червоний" узяв участь у відборі на висування фільму від України на ювілейну 90-ту кінопремію "Оскар" Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у категорії "Найкращий фільм іноземною мовою".

У 2018 році стрічка потрапила до номінації "Премія глядацьких симпатій" і здобула перемогу в номінації "Найкращий художник із костюмів" (Світлана Симонович) Премії "Золота дзиґа".

22

Додаткова інформація