15 жовтня на концерт камерної музики до головного концертного залу краю запрошують солісти Андрій Шинкевич (контрабас, Мінськ) та Марина Ромейко (фортепіано, Мінськ), диригенти Богдан Дашак і Павло Греньо (Львів), а також камерний оркестр Закарпатської обласної філармонії (керівник – заслужений артист України Владислав Юрош).

Ведуча – музикознавець Наталія Піцур.

Початок о 18.30.

Довідково:

Андрій Шинкевич початкову музичну освіту здобув у музичному ліцеї при Білоруській державній музичній академії (м.Мінськ, Білорусь), де вперше і познайомився з контрабасом (кл. проф. М.Кривошеєва), в 2001 р. вступив до Hochschule für Musik und Theater München у клас професора К.Трумпф, а з 2006 року продовжив навчання в м.Нюрнберг у класі професора М.Дорін. Музикант є лауреатом численних конкурсів (Білорусь, Молдова, Чехія, США). У 2007 році – артист державного оркестру ім.Е.Свєтланова (Російська Федерація). 2008-2009 роки – концертмейстер Вюртембергського камерного оркестру (м.Хайльбронн, Німеччина). У 2010 році – помічник концертмейстера Гамбурзького оперного театру. З 2014 року є концертмейстером оркестру "MusicAeterna" (диригент Т.Гуррентціс). Учасник міжнародного ансамблю контрабасистів "Bassiona-Amorosa", у складі якого в 2015 році нагороджений премією "Echo-Preis" (м.Мюнхен).

Марина Ромейко навчалась у: Республіканській гімназії-коледжі при Білоруській державній академії музики (кл. викл. Е.Соболєвої та Е.Пукста), Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (кл. проф. Н.Флорес), в аспірантурі (кл. проф. С.Владар) отримала ступінь "Magistra artis". Була учасницею Міжнародних шкіл виконавської майстерності й майстер-класів відомих музикантів (Leif Ove Andsnes, Олег Майзенберг, Steven Isserlis, Альтенберг Тріо, Юліан Рахлін, Юрій Башмет та ін.). Виконавиця є лауреатом і дипломантом міжнародних фортепіанних конкурсів та фестивалів. Бере активну участь у концертній діяльності в Білорусі й за кордоном. Майстерно володіє органом, клавесином, а також клавікордом і хамерклавіром. Вона також є артисткою Державного камерного оркестру Республіки Білорусь та викладачем Республіканської гімназії-коледжу при Білоруській державній академії музики.

Богдан Дашак закінчив Львівську державну консерваторію ім.М.Лисенка, спеціалізація "Оперно-симфонічне диригування" (кл. проф. Ю.Луціва). Як диригент неодноразово брав участь у міжнародних конкурсах та фестивалях, зокрема фестивалі до ювілею М.Каллас, відборі до міжнародного конкурсу ім.М.Каллас, конкурсі альтистів і віолончелістів, міжнародному конкурсі виконавців на духових інструментах ім.Д.Біди, концерті фестивалю ім.М.Лисенка та багатьох інших. Разом із солістами з Норвегії диригував із оркестром оперної студії Львівської національної музичної академії ім.М.Лисенка. Брав участь у турне до Норвегії з концертами та репертуаром сучасних норвезьких композиторів, а також у міжнародному музичному фестивалі "Музика без кордонів" (м.Ужгород) із творами Ф.Пуленка. Музикант уміло поєднує концертну і педагогічну діяльність. Студентка О.Линів стала лауреатом престижного міжнародного конкурсу ім.Г.Малера в м.Бамберг (Німеччина). Серед випускників-студентів Богдана Дашака є головні диригенти оперних театрів та симфонічних оркестрів України й зарубіжжя, зокрема В.Лемко (Познанський оперний театр), А.Смірнов (Краснодарський оперний театр), О.Линів (Баварська державна опера), І.Довгович (Оперний театр м.Кошиці).

Павло Греньо уродженець м.Виноградів. Із 9 років – учень музичної школи ім.Б.Бартока по класу гітари (кл. викл. М.Іванишинець). У 2010 році вступає до Львівського музичного училища ім.С.Людкевича до класу П.Брюхіна. Лауреат всеукраїнських конкурсів як соліст, так і в складі гітарного квартету (м.Кропивницький, 2013; м.Київ, 2012). Незабаром виконавця відзначають на державному іспиті з "Диригування" як такого, що володіє особливим відчуттям оркестру й особливим хистом до цієї справи (кл. викл. народного артиста України О.Личенка). З 2014 року Павло – студент кафедри оперно-симфонічного диригування Львівської національної музичної академії ім.М.Лисенка (кл. викл. заслуженого артиста України Б.Дашака). Лауреат Всеукраїнського конкурсу диригентів "Музична Таврія" (м.Херсон, 2016). Організував студентський камерний оркестр "Anima", з яким виступав на концертних майданчиках Дніпра, Кривого рогу, Львова, Дрогобича й інших міст.

Камерний оркестр Закарпатської обласної філармонії – колектив, якому цілком до снаги самотужки готувати серйозні концертні програми і виступати перед будь-якою аудиторією. Створений у 1978 році. З перших років заснування камерний оркестр зайняв високу позицію в музичному мистецтві краю та країни, свідченням чого є високі відзнаки колективу: лауреат II-го Всеукраїнського конкурсу камерних оркестрів (1983 р.) та багаторазовий лауреат обласної премії ім.Д.Задора в жанрі "Музичне виконавське мистецтво", учасник I-го Українського міжнародного фестивалю сучасної української музики, постійний учасник Міжнародного молодіжного фестивалю органної музики ім.Н.Висіч (м.Ужгород), творчих звітів майстрів мистецтв і художніх колективів Закарпатської області у Києві тощо. Камерний оркестр побував на багатьох престижних сценах України й закордону, відвідав відомі європейські фестивалі у Словаччині ("Кошицька Ярь", м.Кошиці,), Угорщині (м.Будапешт) та ін. Бере активну участь у мистецькому житті Ужгорода, регулярно виступає в різних куточках Закарпаття. Репертуарне надбання колективу доволі велике й різноманітне. До нього входять твори світових класиків (Т.Альбіноні, А.Вівальді, Й.С.Баха, В.А.Моцарта, Д.Перголезі, Й.Штрауса, Й.Брамса, А.Дворжака), українських композиторів (Ж.Колодуб, М.Скорика, Д.Задора, І.Мартона, Є.Станковича), найкращі зразки представників сучасної композиторської школи Закарпаття (В.Теличка, М.Попенка, А.Затіна, Й.Базела, В.Волонтира).

15.10

Марія Коваль, музичний редактор

Закарпатської обласної філармонії

Додаткова інформація