МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ (МКІП) 

вул. Івана Франка, 19, м. Київ, 01601, тел./факс: (044) 235-32-57, тел. (044) 235-23-78 

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., web-site: http://mkip.gov.ua/ код згідно з ЄДРПОУ 43220275 

________________________________________________________________________________ від ____________ 20__ р. No _______ На No ________ від ________ 20__ р. Керівникам структурних підрозділів у сфері культури обласних та Київської міської державних адміністрацій 

Керівникам структурних підрозділів у сфері культури органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування Щодо особливості трудових відносин з особами, що досягнули пенсійного віку і працюють у мистецьких школах 

З метою уникнення непорозумінь та довільної інтерпретації норм законодавства у контексті набуття чинності Закону України "Про повну загальну середню освіту" постала необхідність надати роз’яснення щодо особливостей трудових відносин з особами, що досягнули пенсійного віку і працюють у закладах мистецької освіти. 

Відповідно до абзацу третього частини 2 статті 22 Закону України "Про повну загальну середню освіту", який набув чинності 18.03.2020 року, педагогічні працівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років. Відповідно до частини 3 прикінцевих положень цього Закону переведення таких педагогічних працівників на строкові трудові договори має відбутися до 1 липня 2020 року. 

Просимо звернути увагу, що ця норма застосовується тільки до закладів загальної середньої освіти, до яких належать, зокрема мистецькі ліцеї (середні спеціалізовані мистецькі школи-інтернати), з педагогічними працівниками пенсійного віку, з якими дійсно необхідно укласти строкові трудові договори відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту». 

Водночас відповідно до Положення про мистецьку школу, затвердженого наказом Міністерства культури України від 09.08.2018 No 686, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.09.2018 за No 1004/32456, мистецькі школи є закладами позашкільної освіти сфери культури. Спеціальним законом, відповідно до якого мистецькі школи здійснюють свою освітню діяльність, є Закон України «Про позашкільну освіту», яким введення строкових трудових договорів для педагогічних працівників пенсійного віку не передбачено. 

У зв’язку з цим норма щодо переведення з 1 липня 2020 року педагогічних працівників державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, на строкові трудові договори не застосовується до педагогічних працівників мистецьких шкіл. 

Т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Світлана ФОМЕНКО 

Додаткова інформація