II-ий Міжнародний фестиваль моновистав "Монологи над Ужем" триватиме в Ужгороді 17-22 вересня.

Організовують мистецьке дійство Ужгородська міська рада і газета "Неділя. Закарпатські новини" за підтримки департаменту культури Закарпатської облдержадміністрації.

Цьогорічне свято театру збере не тільки українських акторів, а й гостей із Польщі, Грузії, Білорусі, Молдови та Вірменії. Загалом на "Монологах над Ужем" покажуть 12 захопливих постановок.

Розпочнеться фестиваль у вівторок, 17 вересня, на сцені Ужгородського коледжу культури і мистецтв моновиставою "Жовте обличчя" за мотивами однойменного оповідання Артура Конан Дойла. Це чергова пригода легендарного детектива Шерлока Холмса, який цього разу вирішив розібратись у жіночій логіці. Головну роль у виставі – своїй дипломній роботі – зіграє акторка Віра Градюк, випускниця Акторсько-вокальної студії під патронатом Музичного театру в Любліні. Над п'єсою працювали режисер і сценарист Вітольд Копеч (Театр ім.Ю.Остерви в Любліні), переклад із англійської на польську здійснила Єва Лозінська-Малкєвіч. Початок о 16.30.

Також у перший день фестивалю поціновувачів запрошують до Закарпатського академічного обласного театру ляльок на музичну моновиставу-бенефіс "Жовтий ангел" Ірини Мегвінетухуцесі з Державного академічного драматичного театру ім.О.Грибоєдова (м.Тбілісі, Грузія). Автор тексту, режисер та сценограф – Автанділ Варсімашвілі. Як зазначається в анонсі, у виставі немає прямих аналогій із долею відомого киянина Олександра Вертинського, однак автор точно передає внутрішній світ його творчості, життєвого болю і трагізму, його тонкої натури. Пісні Вертинського стали головною "дійовою особою" вистави про Долю та Любов, твору, який має багато міжнародних відзнак. Початок о 19.00.

У середу, 18 вересня, теж покажуть дві моновистави. Першу – о 18.00 на малій сцені Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв – "A Morphine" за твором Михайла Булгакова. В постановці зіграє відомий актор театру й кіно Юрій Радіонов із київського "ProEnglish Theatre". Тут ітиметься про людську залежність, що може бути від жінки, солодощів, сигарет, власних страхів. Як і куди бігти від цього, глядач роздумуватиме разом із Доктором Поляковим в одному акті. Режисери – Юрій Радіонов, Олександр Боровенський.

В Закарпатському академічному обласному театрі ляльок о 19.30 покажуть виставу Державного молодіжного драматичного театру "З вулиці Роз" (м.Кишинів, Молдова) "Квіти для Елджернона" (за відомим твором Деніела Кіза). Основа сюжету – історія про розумово відсталого хлопця Чарлі Гордона, який мріє стати розумним. Після успішної операції на миші на прізвисько Елджернон, експеримент провели на людині. Чарлі почав розумнішати на очах: за кілька місяців він вивчив 20 іноземних мов, математику та безліч інших наук, пізнав, що таке кохання. Коли хлопець значно покращив свій інтелектуальний рівень, на нього чекало страшне відкриття. Актор – Олексій Штирбул, режисер – Юрій Хармелін.

У четвер, 19 вересня, Львівський академічний обласний музично-драматичний театр ім.Ю.Дрогобича (м.Дрогобич) та акторка Олена Дудич – у виставі-потрясінні "Маргарита і Абульфаз" (за книгою лауреатки Нобелівської премії Світлани Алексієвич "Час Sekond-Нand", режисерка – Ірина Мельник). Історія про велику силу кохання стикається з руйнацією самого поняття "людина". Геноцид вірменів у Баку в 1990 році, жахи погромів, пожежі, вбивства… Чи може міжнаціональна ненависть стати на заваді коханню між вірменкою й азербайджанцем? Початок о 18.00 на малій сцені Закарпатського облмуздрамтеатру.

Також цього дня о 19.30 в обласному театрі ляльок у моновиставі "Їхня сестра" (Л.Векеманс) – акторка Нора Бадалян (м.Єреван, Вірменія). Героїня – персонаж античної міфології, Ісмена, донька Едіпа, сестра Антігони. В культурній пам'яті людства Ісмена залишилась сестрою без Вчинків. П'єса Лот Векеманс – це своєрідне виправдання Ісмени, автор дає право голосу традиційно безголосій, тихій героїні. Античний міф проходить через досвід психологічної драми двадцятого століття, драматург показує дівчинку, котра мріяла зберегти своє життя в світі катастроф. Ісмена – людина сучасного світу, яка пережила війни, екологічні катастрофи, революції. Світу, де поняття героїчного отримало нове забарвлення. Не Антігона, котра здійснила безглуздий подвиг заради принципу і загинула, як докір, у розквіті сил, а Ісмена, яка вижила, стає символом мужності в сучасних реаліях.

У п'ятницю, 20 вересня, на малій сцені облмуздрамтеатру представлять театральний проєкт "Theatrum MUNDI" з Чернігова. В моновиставі "Чому люди не..?" (драматург Сергій Астраханцев) актор Микола Бичук роздумуватиме про питання, яке задаємо собі найчастіше – "Чому?". Історія молодої людини, котра заплуталася в життєвому вирі й розчарувалася в ньому. Чи потрібна втеча і як знайти новий сенс? Про день, що перевертає життя з ніг на голову. Режисер – Євген Сидоренко. Початок о 18.00.

Також о 19.30 в обласному театрі ляльок презентують одну з найкращих постановок Києва, виставу "FRIDА" (Скажена Голубка) Тетяни Іващенко (режисер-постановник – заслужений артист України Людмила Колосович) – спільний мистецький проект Національного центру театрального мистецтва ім.Л.Курбаса та Театру "SOLO". Акторки Анжеліка Драпіковська й Ольга Тихоненко розкажуть про божевільну історію кохання мексиканської художниці Фріди Кало до свого чоловіка Дієго Рівери, який постійно зраджував її, доводив до самознищення, емоційного вигорання. І лише мистецтво рятувало покинуту Фріду, коли та створювала свої фантастичні полотна. Паралель обох грандіозних захоплень жінки емоційно існує у виставі.

Легендарна Квітка Цісик "оживе" на фестивальній сцені в обласному театрі ляльок у суботу, 21 вересня, о 17.00. Мар'яна Кодіна-Іванович із театру "Соломія" (м.Коломия) у моновиставі "Квітка ностальгії" (режисер Любов Липовська) розповість про життя і творчість уславленої українки, яка підкорювала естрадно-пісенні олімпи Америки. В постановці жива музика структуруватиме канву дійства.

Крім того, цього дня о 19.00 в облмуздрамтеатрі Національний академічний драматичний театр ім.І.Франка (м.Київ) покаже виставу "Момент кохання" за твором Володимира Винниченка, у якій зіграє народний артист, міністр культури України Євген Нищук. Режисер-постановник, автор сценографічної ідеї – народний артист України Тарас Жирко. Кохання… прекрасне, і водночас ефемерне почуття, що може врятувати життя чи згубити навіки. На тернистих шляхах та автомагістралях, у дрімучих лісах і кам'яних джунглях міста, у квітучих лугах та переповнених маршрутках – шукають люди це почуття, заглядаючи в очі усім перехожим. Ніколи не знаєш, де зустрінеш своє кохання, ніколи не знаєш, коли його втратиш. І лиш усвідомлюючи це, ти починаєш жити на повну, цінуючи кожен момент життя. У виставі використані пісні Святослава Вакарчука.

Останній день проведення фестивалю "Монологи над Ужем", у неділю, 22 вересня, розпочне "Галерея Сценографії" (м.Львів) проектом "Застільний період". Андрій Петрук у документальній моноп'єсі "Інтерв'ю з другом" (Андрія Бондаренка) розповість, що відчуває "зайва людина" з вищою освітою та епізодичними заробітками на будові. Випадкова зустріч стає одним із ключових моментів у виставі: як відкритися іншому, коли за плечима занадто багато важкого і дивного досвіду? Історія маленької людини, котра має всередині багато вибухової енергії, що розриває на шматки, шукаючи своє русло. Початок о 17.00 на малій сцені облмуздрамтеатру.

І завершать ІІ-ий Міжнародний фестиваль "Монологи над Ужем" наші гості з Білорусі (Могильовська обласна філармонія). Вони презентують о 18.30 в обласному театрі ляльок музичну виставу "Андрій Миронов. Життя продовжується", присвячену видатному акторові театру та кіно, людині-явищу, людині-епосі, життю і творчості цієї кінознаменитості. У виставі грає Павло Усович. Режисер – Олексій Апостолов.

Ідейний натхненник фесту, журналіст Михайло Носа висловив сподівання, що наступного року серед заявок на участь можна буде побачити й імена закарпатських акторів, а міжнародний характер фесту розширюватиметься участю ще більшої кількості країн, – інформує Прес-служба Ужгородської міськради.

MNU

Додаткова інформація