20 жовтня Закарпатський обласний театр драми та комедії покаже прем'єрну виставу сучасного драматурга Юрія Васюка – трагікомедію на одну дію без антракту "Коматозники".

Другий театральний сезон зорієнтований на розширення жанрів та пошук неординарних режисерських втілень. У репертуарі театру вже закріпилися три дорослі вистави, три дитячі й один театралізований концерт. Майже всі вони за участі оркестру. Цього разу театр вирішив поекспериментувати в жанрі трагікомедії, взявши сучасну п'єсу "на злобу дня" авторства драматурга з Чернігова Юрія Васюка у постановці головного режисера театру В'ячеслава Давидюка.

Це розповідь про людей різних соціальних класів, які опинилися на межі перетину двох світів. Невипадковий збіг обставин зводить у реанімаційній суддю, депутатку і священика. За якусь мить їхні душі стануть перед Терезами Вічності, аби з'ясувати, куди ж відправиться кожна з них. Починається конвульсійна боротьба за єдиний квиток до Раю. Товариство настільки звикло до брудних махінацій, схем, безкарності та зловживання службовим становищем у земному житті, що не одразу розуміє свою безпорадність в іншому вимірі – житті загробному.

Колишній суддя з промовистим прізвищем, яке говорить саме за себе, Андрій Хаварник (актор Анатолій Барна) переконаний, що і цього разу суд Божий пройде за його сценарієм, та не враховує, що суддею цього разу буде не він.

Депутатка Антоніна Слизька (акторка Олеся Маринич) звикла з будь-якої ситуації "вислизати" за допомогою депутатського посвідчення. Навіть до відчинених воріт Раю вона впевнено крокує, вимахуючи рятівною перепусткою, якою зазвичай відчиняла перед собою всі двері. Та не цього разу, і не ті двері.

Святий Отець Мафусаїл (актор Сергій Маслов) зображується у виставі не таким уже й святим. Кому, як не йому, краще знати шлях до спасіння душі. Та не завжди молитва, яка лунає з уст, йде від щирого серця. Цей образ є таким собі уособленням "сатани в рясі".

Чи не найсвітліший персонаж – безпритульний Василько (актор Михайло Анишинець) – стає жертвою зустрічей у земному житті з усіма трьома інстанціями: суддя незаконно відсудив від Василя квартиру, депутатка відмовила хлопцеві у допомозі, а священник проганяв його з-під церкви, аби той не жебрав. Та це ще не все! Цинізму можновладців немає меж: вони, збивши автівкою безпритульного, звинувачують його ж у тому, що "кинувся на капот їхньої машини" і ще "посмів плентатися їм за колесами".

Своєрідним "митником" між двома світами є непідкупна та справедлива прибиральниця Єгорівна (акторка Аліса Смерека). Вона не має гучного звання, престижних дипломів, почесних грамот і нагород, проте стоїть на щабель вище за "шановане" товариство, адже за будь-яких обставин залишається Людиною.

Жорстка сатира, з якою висміюються людська мізерність, б'є на сполох, змушує через гірку усмішку замислитись над вадами, якими глибоко просякнуте наше недосконале суспільство. Та чи кожна людина здатна за життя усвідомити, що все-таки за всі земні справи доведеться колись відповісти? Пропонуємо глядачам разом із акторами замислитись над цим питанням.

Прем'єрний показ вистави відбудеться в м.Хуст на сцені Закарпатського обласного театру драми та комедії. Початок о 18.00. 

20

Олеся Чепелюк, керівник літературно-драматургічної частини

Закарпатського обласного театру драми та комедії

Додаткова інформація