27-28 квітня на території Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім.Т.Легоцького вже вдруге проводитимуть "Бельтайн – свято весняного буйноцвіту". Про програму та мету заходу розповіли організатори під час брифінгу.

Директор департаменту культури Євген Тищук зазначив, що Ужгородський замок – це саме той об’єкт культури, який першочергово приваблює туристів, а їх у цей період Ужгород відвідує чимало. Зокрема, "Бельтайн" минулоріч відвідали понад 4 тисячі осіб, і така масовість важлива як для досягнення головної мети – благодійного збору коштів, так і для учасників програми, які прагнуть представити свій культурний продукт якомога більшій кількості людей, а також – для популяризації власне Закарпатського обласного краєзнавчого музею.

Директорка музею Ольга Шумовська доповнила, що до Міжнародного дня музеїв, який відзначатимуть 18 травня, вже поступово відкриваються нові цікаві виставки. Тож, поряд із атракціями в межах заходу "Бельтайн", запросила відвідувачів оглянути і музейні експозиції.

Про програму заходу детально розповіла одна з організаторок, керівниця творчого об’єднання "Гниле Яблучко" Вероніка Станчак. "У нас заплановані цікаві лекції, зокрема, Віталія Мироняк познайомить із культурою, одягом і традиціями Карпатського регіону, викладачка Ужгородського музичного фахового коледжу ім.Д.Задора Вікторія Кумгир – розповість про великодні ігри та проведе майстер-клас зі співання веснянок, Володимир Мойжес – професор, який здійснював розкопки церкви на території замку, проведе пізнавальну екскурсію. А на другий день буде Вадим Поздняков, лідер руху "Декомунізація. Україна", який розповість, чому це так важливо, як правильно написати петицію та відповість на поширені запитання. Ми також запросили митців: це буде відомий колектив "Гудацька Тайстра", "ЯРРА" – чудовий український гурт із Криму, зараз музиканти проживають у місті Бровари, ми дуже хочемо, щоби Закарпаття їх почуло, ну, і хедлайнерами в неділю стануть "Hudaki Village Band" із Нижнього Селища, які є неймовірними професіоналами і минулоріч були номіновані на Шевченківську премію, це варто почути наживо".

На гостей свята також чекають виставка-продаж творів мистецтва та гендмейду від авторів із різних областей України, майстер-класи з народних ремесел, лицарські бої та стрільба з лука, лялькові вистави, тематичні зони з різними атракціями, представлення крафтової продукції тощо. Поряд із можливістю для митців і виробників презентувати себе, а для відвідувачів – пізнавально провести час, основна мета заходу – благодійна. Як нагадали організатори, торік збирали кошти для дитячих будинків сімейного типу, які знаходилися на Харківщині та пережили окупацію. Про це зняли документальний фільм, який також буде продемонстровано під час заходу.

Цього ж разу, як розповів співорганізатор, керівник БФ "Закарпатська Творча Майстерня" Аркадій Шиншинов, кошти збиратимуть на потреби спецпідрозділу ГУР МОУ "КРАКЕН" і 128 ОГШБ. "Не забуваємо, що в країні війна, і маємо так само невтомно допомагати нашим захисникам, як невтомно вони виборюють нашу перемогу. Коли ми запитали їх, що їм потрібно, вони написали: "Дрони, дрони, і ще раз дрони… FPV, камікадзе, що можете – те нам треба". Прислали нам прайс. Ну, і саме для цих потреб робиться взагалі цей захід: нам треба дронів, нам треба, щоби наші солдати, наші захисники мали необхідну зброю, для того, щоб викинути ворога з нашої землі".

Отже, у вихідні з 10:00 до 18:00 на відвідувачів "Бельтайну" чекають:

27 квітня (субота):
10:00 - Початок роботи маркету
10:30 - Розповідь про Бельтайн, представлення учасників
11:00 - Лекція Віталії Мироняк "Викохувати своє: досвід гуцулки"
12:00 - Лицарські бої
13:00 - Середньовічні танці від колективу "Тартан"
13:30 - Лекція-екскурсія професора Володимира Мойжеса "Таємниці археологічних знахідок Ужгородського замку"
14:30 - Виступ музичного колективу "Гудацька Тайстра"
15:30 - Музичний виступ Василя Полажинця
16:00 - Аукціон
16:30 - Виступ гурту "ЯРРА" (м.Київ);

28 квітня (неділя):
10:00 - Ранкова енергетична йога з Іолантою Станчак
11:00 - Лекція-майстерклас Вікторії Кумгир "Великодні ігри Закарпаття і співання веснянок"
12:30 - Лицарські бої
14:00 - Представлення виробників
14:30 - Лекція Вадима Позднякова "Декомунізації/деколонізація в Україні. F.A.Q"
15:00 - Музичний виступ "Nagydobronyi Zöld Ág Énekkar" (с.Велика Добронь)
15:30 - Аукціон
16:00 - Виступ колективу "Hudaki Village Band" (с.Нижнє Селище).

У програмі можливі зміни, про що організатори інформуватимуть у своїх соцмережах.

Вхід за музейним квитком.

Додаткова інформація