У Закарпатському обласному художньому музеї ім.Й.Бокшая напередодні відкрили виставку творів Ференца Семана, організовану за сприяння Генерального консульства Угорщини в Ужгороді.

З вітальним словом із нагоди вернісажу виступили Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкаї, в.о. директора музею Франциск Ерфан, мистецтвознавиця Олена Приходько.

Непередбачуваний і епатажний, екзальтований та експресивний, парадоксальний і пристрасний ‒ таким постає перед глядачем автор. Він увірвався у мистецтво Закарпаття у 1960-ті роки, й за ним міцно закріпилась репутація "духовного емігранта", який сміливо відстоював свою власну художню програму, що ламала та заперечувала канони пануючого в тогочасному культурному просторі методу соціалістичного реалізму. До Семана прийшли слава і визнання на початку 1990-х років, коли радянська імперія, а разом з нею й ідеологічна інквізиція, пішли в небуття.

Експоновані твори віддзеркалюють "сценограму" душі митця ‒ натхненної, емоційної, люблячої, творчої особистості. Два десятиліття Ференца Семана немає з нами. Але художник живе, допоки живуть його твори. Тож Ечі (творче ім'я митця) судилося довге життя.

Добірку із понад 30 робіт різних періодів творчості художника з музейної колекції та приватних зібрань охочі зможуть оглянути протягом двох тижнів, ‒ повідомили в музеї. 

Додаткова інформація