Новини

Організатори анонсували проведення в Ужгороді XIX-го Міжнародного фестивалю «Інтерлялька»

24.09.2024

Із 1 по 3 жовтня в Ужгороді своє мистецтво представлятимуть провідні вітчизняні та закордонні театри ляльок у межах Міжнародного фестивалю «Інтерлялька – 2024». Один із найстарших театральних фестивалів України вже удев’ятнадцяте проводить Закарпатський академічний обласний театр ляльок за підтримки департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА. Про програму цьогорічного фестивалю організатори розповіли під час брифінгу.

Директор департаменту, заслужений артист України Євген Тищук передусім нагадав, що серед пріоритетів розвитку галузі Міністерством культури та стратегічних комунікацій визначено культурну дипломатію, тож заходи, які популяризують на міжнародному рівні українські надбання та сприяють зміцненню зв’язків із закордонними культурними осередками – особливо цінні. Міжнародний фестиваль «Інтерлялька» є саме таким прикладом багаторічної творчої взаємодії театрів із різних країн.

Також Євген Тищук зауважив, що день відкриття фестивалю цьогоріч збігається із надважливою датою – відзначенням Дня захисників і захисниць України, й це символічно, адже створити атмосферу казки та викликати щирі дитячі посмішки було б неможливо без тих, хто нині виборює для українців право на життя у вільній і незалежній державі.

До фестивалю у змішаному форматі цього разу долучаться 25 колективів з України, Словаччини, Чехії, Румунії, Молдови, Литви, Німеччини й Аргентини. Як розповів директор-художній керівник Закарпатського академічного обласного театру ляльок Мирослав Петій, вистави не лише переглядатимуть шанувальники театрального мистецтва, а й оцінюватиме міжнародне фахове журі на чолі з заслуженим артистом України, засновником кафедри акторського мистецтва та режисури театру ляльок Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім.І.Карпенка-Карого, професором Леонідом Поповим. За підсумками показів буде визначено володаря Гран-прі та переможців у номінаціях «Краща чоловіча роль», «Краща жіноча роль», «Краще режисерське втілення» і «Краще художнє оформлення».

Зі слів головної режисерки театру, заслуженої артистки України Наталії Орєшнікової, цьогоріч організатори одержали значно більше заявок, ніж зрештою було відібрано для участі, що свідчить про неабияку популярність закарпатського фестивалю серед професіоналів. У програмі – вистави для дітей, юнацтва, а також для сімейного перегляду. Наталія Орєшнікова з приємністю відзначила, що чимало українських колективів цьогоріч представлятимуть постановки за сучасною драматургією. Зокрема, закарпатські лялькарі зіграють виставу «Останнє туреня» за п’єсою Олександра Гавроша.

У фестивалі традиційно братиме участь талановита молодь: свої роботи представлять студенти Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім.І.Карпенка-Карого, Львівського національного університету ім.І.Франка, а також закарпатського вишу, де готують майбутніх професіоналів театральної справи – Академії культури і мистецтв, в якій за сприяння ректорки Наталії Шетелі буде проведено низку заходів у межах фестивалю.

Також, поза конкурсом, перед відкриттям фестивалю виставу «Маленький принц» представлять вихованці зразкового аматорського театру ляльок Виноградівського міського будинку культури.

Керівниця літературно-драматичної частини Закарпатського академічного обласного театру ляльок Ніна Малишка доповнила, що у зв’язку зі складними обставинами воєнного стану фестиваль проводять у змішаному форматі й частина вистав буде представлена дистанційно – на великому екрані в глядацькій залі. Утім, всі учасники радо долучилися до цьогорічної програми, адже розуміють, наскільки важливо, попри виклики сьогодення, продовжувати пропагувати театральне мистецтво серед глядачів та обмінюватися досвідом із колегами. Так, окрім закарпатських лялькарів участь в «Інтерляльці» візьмуть провідні вітчизняні театри зі Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Луцька, Рівного, Вінниці, Києва, Дніпра, Херсона та Харкова.

Урочисте відкриття XIX Міжнародного фестивалю театрів ляльок «Інтерлялька – 2024» відбудеться у вівторок, 1 жовтня, о 13:00 на площі Театральній (перед будівлею театру).

Детальна програма додається.

Розроблено КП "ЗІАЦ" ЗОР