Новини

В Ужгороді відкрили меморіальну дошку народній артистці України Кларі Балог

25.09.2024

У день народження Заслуженого академічного Закарпатського народного хору в Ужгороді урочисто відкрили меморіальну дошку багаторічній балетмейстерці-постановниці колективу, народній артистці України Кларі Балог.

Розпочала захід директорка, художня керівниця та головна диригентка Заслуженого академічного Закарпатського народного хору, заслужена працівниця культури України Наталія Петій-Потапчук. Відкрили памʼятну дошку учні видатної балетмейстерки.

З вітальним словом виступили перший заступник голови Закарпатської облради Андрій Шекета, директор департаменту культури, заслужений артист України Євген Тищук – він також передав вітання від т.в.о. голови Закарпатської ОДА-начальника ОВА Мирослава Білецького, генеральний консул Угорщини в м.Ужгород Йожеф Бочкаї та автор роботи – скульптор, викладач Закарпатської академії мистецтв, лауреат Обласної премії імені Й.Бокшая та А.Ерделі у галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Іван Цубина.

Священнослужителі провели обряд освячення меморіальної дошки.

Спогадами про видатну закарпатку поділилися члени її родини.

Памʼятна дошка виготовлена за кошти благодійного фонду «Закарпатський народний хор» та за сприяння Генерального консульства Угорщини в м.Ужгород. Вона розміщена на фасаді будівлі, де знаходиться танцювальний зал, у якому впродовж понад 50 років працювала Клара Федорівна.

Після урочистого відкриття на площі перед будівлею Закарпатської обласної філармонії відбувся яскравий концерт просто неба за участі Заслуженого академічного Закарпатського народного хору та провідних хореографічних колективів краю.

Під час заходу тривав збір коштів на підтримку Збройних Сил України.

Також сьогодні в Ужгородському Хрестовоздвиженському греко-католицькому кафедральному соборі відбулася подячна літургія за Закарпатський народний хор і за талант Клари Балог, яка все життя пропрацювала в цьому колективі.

Розроблено КП "ЗІАЦ" ЗОР