Новини

В Ужгороді презентували нові видання творів Дмитра Кременя

26.09.2024

Сьогодні у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Ф.Потушняка відбулася презентація нових видань творів видатного українського письменника, публіциста, перекладача, Шевченківського лауреата Дмитра Кременя (1953-2019).

Представив книги упорядник, син письменника, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Він нагадав, що 2023-ій постановою Верховної Ради був проголошений роком Дмитра Кременя, і на пошану письменника відбулася низка наукових-просвітницьких та літературно-мистецьких заходів – як у рідному Закарпатті, так і на Миколаївщині, де він мешкав та творив значну частину свого життя.

Торік, зокрема, побачила світ у видавництві «Ваш Автограф» одна з презентованих нині книг – «Український апокриф», до якої увійшла вибрана лірика, поеми-симфонії, а також переклади й інтерв’ю Дмитра Кременя. Друге видання – «Сива райдуга» – поезії, роздуми, есе, літературні портрети, що вийшли друком у видавництві «Ярославів вал» цьогоріч.

Тарас Кремінь детально розповів про змістове наповнення видань, контекст написання окремих творів, важливі події та постатей, які знайшли своє відображення на сторінках. Також він поділився наміром підготувати книгу спогадів про свого батька.

Обидва видання вийшли накладом 1000 примірників, частину книг передадуть бібліотекам і навчальним закладам різних областей.

З вітальним словом виступив директор департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА, заслужений артист України Євген Тищук, який відзначив важливість представлених видань і подякував Тарасу Кременю за його відданість пам’яті батька та популяризацію творчого спадку видатного письменника.

Поділилися власними враженнями від книжкових новинок, а також спогадами про Дмитра Кременя – кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури Олександра Ігнатович і кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української літератури філологічного факультету УжНУ Оксана Кузьма, волинський поет і науковець, перший лауреат Всеукраїнської літературної премії ім.Д.Кременя Ігор Павлюк та письменник, заслужений працівник культури України Василь Густі.

Доповнило атмосферу художнє читання віршів Дмитра Кременя – від вишуканої інтимної до потужної та цілковито співзвучної із сьогоденням громадянської лірики – у виконанні студентів Академії культури і мистецтв та учасників Народної студії поезії «Чарівне слово» Ужгородського міського центру дозвілля – будинку культури.

Символічним і зворушливим завершенням вечора стали поетичні рядки голосом самого Дмитра Кременя – в записі Миколаївського обласного телебачення.

Модерувала захід редакторка обласної бібліотеки Іванка Когутич-Гаврош.

Розроблено КП "ЗІАЦ" ЗОР