Новини

Фотоконкурс української культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» запрошує до участі

01.10.2024

Із 1 по 31 жовтня триває український етап «Вікі любить пам’ятки» – найбільшого у світі фотоконкурсу об’єктів української нерухомої культурної спадщини для Вікіпедії. Мета конкурсу – зібрати під вільною ліцензією фото українських пам’яток – культових споруд, замків, архітектурних ансамблів, історичних будівель тощо.

Цьогоріч фотоконкурс відбудеться вже втринадцяте та поряд із основними передбачає і рекордну кількість спеціальних номінацій – дев’ять. Серед них – «Війна руйнує пам’ятки» – спецномінація для документування злочинів росії щодо знищення культурної спадщини України.

Як інформують організатори, станом на 4 вересня 2024 року ЮНЕСКО підтвердила пошкодження щонайменше 438 об’єктів культурної спадщини України з 24 лютого 2022 року, а саме: 142 релігійних споруд, 32 музеїв, 215 будівель з історичною чи/та мистецькою цінністю, 32 пам’ятників, 13 бібліотек, 1 архіву.

У зв’язку з воєнним станом, для безпеки учасників та учасниць, а також національної безпеки, подавати можна лише фото, зроблені до 30 червня 2024 року (включно). Винятком є спецномінація «Інтер’єри» – фото всередині пам’яток можуть бути подані без обмежень за часом створення.

Для участі потрібно перейти на сторінку конкурсу у Вікіпедії, створити або увійти у свій акаунт, знайти пам’ятку у конкурсних списках і завантажити фото чи відео.

Серед усіх поданих світлин журі визначить 10 найкращих, які згодом представлять Україну та її культурну спадщину на міжнародному етапі фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки».

У 2023 році участь у фотоконкурсі взяли 278 українців, які завантажили 19 601 світлину. За кількістю фото Україна посіла третє місце серед 46 країн-учасниць, а за результатами оцінювання міжнародного етапу фото Андріївської церкви авторства Максима Попельнюха посіло четверте місце.

Загалом, за попередні роки проведення конкурсу в Україні понад три тисячі учасників та учасниць завантажили більше 366 тисяч світлин, на яких зображені понад 40 тисяч об’єктів культурної спадщини.

Розроблено КП "ЗІАЦ" ЗОР