Новини

У закладах мистецької освіти краю стартував новий навчальний рік

02.09.2024

День знань сьогодні відзначають учасники освітнього процесу, зокрема – в закладах мистецької освіти краю.

В Академії культури і мистецтв розпочався навчальний рік для 738 студентів. З нагоди Дня знань в актовій залі вишу відбувся перший урок «Перемагає той, хто пам’ятає». Привітали колектив і студентство ректорка АКіМ, доктор педагогічних наук, професор, заслужений працівник культури України Наталія Шетеля та заступниця директора департаменту культури Закарпатської ОВА Галина Ломпарт. Мистецьке вітання для учасників підготували викладачка, заслужена артистка України, провідна солістка Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Яна Садварій та студентки Марина Довганич і Дарина Кут.

Почесним гостем заходу став начальник Закарпатського обласного ТЦК та СП, полковник Андрій Савчук, котрий привітав присутніх зі святом, після чого виступив із пізнавальною лекцією для молоді про те, як Україна зустріла повномасштабну війну й надалі продовжує давати гідну відсіч ворогові, а ще – про важливість базової військової підготовки для кожного. Відтак студентів ознайомили зі взірцями зброї та залучили до збирання і розбирання автомата під наглядом інструкторів.

У Закарпатському обласному художньому музеї ім.Й.Бокшая відбулося урочисте зібрання колективу та студентів Закарпатської академії мистецтв і Фахового коледжу мистецтв ім.А.Ерделі ЗАМ. У новому навчальному році в цих закладах освіту здобуватимуть 357 та 256 студентів відповідно.

Привітали учасників заходу з Днем знань в.о ректора Закарпатської академії мистецтв, доктор мистецтвознавства, професор Михайло Приймич, директор департаменту культури Закарпатської ОВА, заслужений артист України Євген Тищук, член наглядової ради ЗАМ, академік Національної академії мистецтв України, народний художник України Володимир Микита, директор музею Франциск Ерфан, засновник Мистецького центру «Галерея ІЛЬКО» Михайло Ілько, а також доктор філософських наук, професор, депутат Закарпатської облради, молодший сержант ЗСУ Федір Шандор та художник, офіцер групи ЦВС штабу 101-ї ОБ ТрО, капітан Максим Роботов.

На завершення зібрання відбулось покладання квітів на могили Адальберта Ерделі, Йосипа Бокшая та першого ректора Закарпатської академії мистецтв Івана Небесника.

В Ужгородському музичному фаховому коледжі ім.Д.Є.Задора святковий дзвоник пролунав для 204 здобувачів фахової передвищої освіти. У великій концертній залі колектив і студентів привітала директорка коледжу, заслужений працівник культури України Світлана Стегней, після чого відбувся концерт у виконанні студентів – Костянтина Варги, Софії Оксіюк, Катерини Шпеник, Вікторії Дзерин, Андрія Бровді та Станаслава Поповича.

Директор департаменту культури Євген Тищук долучився до привітання колективу і принагідно вручив почесну грамоту Закарпатської обласної військової адміністрації голові циклової комісії «Народні інструменти», заслуженому працівнику культури України Володимиру Стегнею. Своєю чергою, Світлана Стегней подякувала за багаторічну працю викладачам-ветеранам – Михайлові Світлику і Людмилі Мокану.

Відсьогодні стартувало навчання і в 67 мистецьких школах Закарпаття для понад 13 тисяч учнів.

Департамент культури бажає всім здобувачам мистецької освіти цікавого та результативного навчання, а педагогам – наснаги, професійних успіхів і задоволення від роботи!

Розроблено КП "ЗІАЦ" ЗОР