Новини

В Ужгороді вже втретє відбулася культурно-мистецька акція «Жива спадщина»

06.10.2024

Арт-презентація нематеріальної культурної спадщини краю проводиться з ініціативи Закарпатської облдержадміністрації та за підтримки департаменту культури Обласним організаційно-методичним центром культури на території Закарпатського музею архітектури та побуту.

Розпочали захід зі вшанування хвилиною мовчання памʼяті загиблих Героїв та Героїнь, які ціною власного життя боронили Батьківщину, а також із виконання Державного Гімну України.

Директор департаменту культури, заслужений артист України Євген Тищук передав вітання від т.в.о. голови Закарпатської ОДА-начальника ОВА Мирослава Білецького, привітав учасників та гостей акції, а також вручив подяки громадам, які зберігають і передають свої традиції з покоління в покоління.

Також із вітальним словом виступили директорка ООМЦК, заслужена працівниця культури України Ганна Дрогальчук, директор музею Василь Коцан і голова Закарпатської обласної профспілкової організації працівників культури, заслужена працівниця культури України Наталія Товтин.

Захід проводиться з метою збереження нематеріальної культурної спадщини Закарпаття, просування туристичного потенціалу регіону та підтримки майстрів народних художніх промислів.

Цього разу свою «живу спадщину» представили 12 територіальних громад краю: Пилипецька, Перечинська, Керецьківська, Хустська, Довжанська, Королівська, Берегівська, Ясінянська, Іршавська, Солотвинська, вперше долучилися Великобичківська та Середнянська ТГ. Гості заходу мали можливість ознайомитися з традиційними ремеслами, виконавським мистецтвом, старовинними обрядами, звичаями і закарпатською кухнею. І все це під супровід музики від провідних аматорських колективів Закарпаття – «Лісоруб», троїсті музики родини Шіманів, «Лемківчанка», «Руменок», «Іршава», «Хижанські візерунки» й інші.

В межах арт-презентації представили закарпатські елементи з Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України – «Ізянське лозоплетиво», «Гуцульська бриндзя», «Традиційне свято «Міра» та «Сливовий леквар», а також елементи з обласного переліку.

Під час дійства проводився збір коштів на підтримку 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади.

Розроблено КП "ЗІАЦ" ЗОР