Новини

Шанувальників оперного мистецтва запрошують на концерт із нагоди ювілею Гізели Циполи

07.10.2024

Днями своє 80-річчя відзначила видатна закарпатка, легенда українського оперного мистецтва, народна артистка України Гізела Ципола. Про концерт із нагоди ювілею виконавиці розповіли у пресцентрі Закарпатської облдержадміністрації.

«Сьогодні ми анонсуємо дуже знакову подію, яка відбудеться вже у середу, 9 жовтня, о 18:30 на сцені Закарпатської обласної філармонії. Гізела Ципола починала свій творчий шлях у своєму рідному краї і стала відомою на увесь світ. Це артистка, яка вписала золоту сторінку в українське вокальне мистецтво, володарка першої премії на Міжнародному конкурсі в Токіо за краще виконання партії Баттерфляй», – наголосив директор департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА, заслужений артист України Євген Тищук.

Він також додав, що у 2014 році за підтримки обласної державної адміністрації була видана біографічна книга до 70-річчя виконавиці.

Викладач Ужгородського музичного фахового коледжу ім.Д.Є.Задора, голова Закарпатського осередку Національної спілки композиторів України, заслужений діяч мистецтв України Віктор Теличко розповів детальніше про оперну діву. «За свідченнями авторитетних музикознавців, такі співачки народжуються раз на століття. І це велика честь, що вона з’явилася на світ саме на Закарпатті. Артистка була однією з перших випускниць тодішнього Ужгородського музичного училища. І першою серед співачок 20-го століття на престижному конкурсі у Токіо за фантастичну майстерність, артистизм, унікальний голос і вишуканість отримала одразу три призові премії – золоту, срібну та бронзову. І в знак найвищої поваги їй подарували золоте кімоно, тобто воно було вишите золотими нитками. Такого подарунка більше ніхто з виконавців не мав», – зазначив Віктор Теличко.

У репертуарі Гізели Циполи близько 800 творів камерного жанру, понад 60 партій, а також вокальні цикли Ю.Мейтуса, Г.Майбороди, Б.Лятушинського, Дж.Верді й інші. Її голос, діапазон якого сягав майже трьох октав, чарував надзвичайно виразним і неповторним тембром, гнучкістю, у якому так ніжно розкривалися мецо-сопранові нижні ноти, наповнена середина й сріблясті, міцні верхи колоратури. У фільмі «Неперевершена» Гізела озвучила світову легенду оперного співу Соломію Крушельницьку.

Як зазначив директор Закарпатської обласної філармонії Іван Микита, їх заклад займався організацією концерту до ювілею співачки, адже саме у них є всі можливості передати оперну музику.

«У виконанні Академічного симфонічного оркестру Закарпатської філармонії під керівництвом заслуженого артиста України Віктора Плоскіни лунатиме українська та світова оперна спадщина, яку колись виконувала ювілярка. На сцені виступлять наші солісти – Мирослава Швах-Пекар (мецо-сопрано), Галина Гаврилко (сопрано) й Артем Поздняков (тенор). До участі у концерті також долучили студентів-вокалістів рідного навчального закладу артистки – Ужгородського музичного фахового коледжу ім.Д.Є.Задора. Сподіваюся, що у нас вийде яскраве дійство, яке сподобається кожному», – резюмував Іван Микита.

Організатори також анонсували особисту присутність на концерті Гізели Циполи.

Квитки доступні в касі філармонії та за посиланням.

Розроблено КП "ЗІАЦ" ЗОР