Новини

В Ужгороді відбулася підсумкова презентація унікального проєкту «Лютня в Україні»

10.10.2024

У пресцентрі облдержадміністрації відбулася підсумкова презентація унікального проєкту ужгородця Степана Тихоненка «Лютня в Україні», реалізованого за підтримки Міністерства культури Люксембургу та Українського культурного фонду в межах конкурсної програми «Стипендія».

Директор департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА, заслужений артист України Євген Тищук привітав майстра із завершенням проєкту, який слугуватиме збереженню і популяризації нашої культурної спадщини. За його словами, дуже почесно, що саме на Закарпатті за старовинними технологіями виготовлено традиційний для Європи XV-XVI ст. музичний інструмент. Проєкт Степана Тихоненка є черговим вагомим здобутком не лише для доробку самого майстра, а й для широкого кола дослідників, виконавців і шанувальників старовинної музики.

Голова ГО «Центр культурних ініціатив «Фортеця Унг» Лариса Шувалова детально представила автора проєкту. Так, Степан Тихоненко за фахом лікар-педіатр, закінчив аспірантуру з філософії, а також навчався грі на класичній гітарі. Щирим захопленням у студентські роки для ужгородця стала старовинна музика: він придбав лютню і самостійно опанував гру на ній. Згодом удосконалив свої навички на навчальних курсах у спеціалізованих закладах музичної освіти в Німеччині та Чехії.

В 1995 році заснував ГО «Центр культурних ініціатив «Фортеця Унг» та ужгородський ансамбль старовинної музики «Castrum Hung». Виконання старовинної музики зумовило потребу в різних інструментах, що спонукало Степана Тихоненка освоїти ремесло майстра з виготовлення музичних інструментів. Практичний вишкіл він здобув у відомих закарпатських скрипкових майстрів Івана Петровці та Сергія Голубокого. Відтак, заснував власну майстерню і спеціалізується на виготовленні історичних струнних музичних інструментів, як лютні, віоли да гамба, готичні арфи, середньовічні фідері, віоли, барокові скрипки, мандоліни, торбани і ін.

У доробку майстра – понад 70 інструментів, виготовлених на замовлення професійних виконавців та музикантів-аматорів із України, Австрії, Німеччини, Італії, Швейцарії, Швеції, Великобританії, США, Бразилії та ін.

Торік у межах грантового проєкту від Українського культурного фонду Степан Тихоненко вже здійснив реконструкцію середньовічного струнно-смичкового музичного інструменту – вієли, що зображена на одній із фресок Горянської ротонди. Цього ж разу за підтримки УКФ, а також Міністерства культури Люксембургу – відтворив за історичними зразками лютню XVI ст. Як розповів автор, над інструментом, виготовленим із явора хвилястого, чорного дерева, ялини та самшиту, він працював близько чотирьох місяців. Усі етапи захопливого та кропіткого процесу представив під час презентації у фотозвіті.

Не менш цікавою та складною виявилася робота над другою частиною проєкту: Степан Тихоненко здійснив транскрипцію музичних творів із унікального рукопису XVI століття «Львівська (Краківська) табулатура» – пам’ятки музичної спадщини європейського значення, однієї з чотирьох у світі, що зафіксували тогочасний музичний репертуар для лютні. Оригінал зберігається в науковій бібліотеці Львівського національного університету ім.І.Франка. Втім, цінний рукопис досі залишався маловідомим як для українських музикознавців, так і для виконавців лютневої музики.

Комплексний культурно-мистецький дослідницький проєкт «Лютня в Україні» покликаний популяризувати лютню як історичний і сучасний професійний музичний інструмент у вітчизняному культурному просторі та сприяти глибшому пізнанню музичної культурної спадщини, історичних джерел давньої музики в Україні.

Результати проєкту Степан Тихоненко вже встиг презентувати в Ужгородському музичному фаховому коледжі ім.Д.Задора, науковій бібліотеці Львівського національного університету ім.І.Франка та Львівській національній музичній академії ім..М.Лисенка, сьогодні – також в історико-культурному комплексі «Совине гніздо» в Ужгороді.

У перспективі шанувальники старовинної музики зможуть насолодитися звучанням лютні під час концертних виступів ансамблю «Castrum Hung».

Розроблено КП "ЗІАЦ" ЗОР