Новини

На фестивалі «Жива культура – живий світ» були представлені традиції Закарпаття

09.09.2024

7 та 8 вересня у Києві на базі Національного музею народної архітектури та побуту України відбувся фестиваль, присвячений нематеріальній культурній спадщині «Жива культура – живий світ».

Подія, організована Міністерством культури та стратегічних комунікацій України, приурочена до річниці Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини і має на меті продемонструвати важливість культурних традицій для національної ідентичності та єдності українського народу.

Відкрив захід Міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький.

На фестивалі побувала делегація із Закарпаття на чолі з заступницею директора департаменту культури ОДА-ОВА Галиною Ломпарт.

Основною подією фестивалю став перший національний форум «Жива спадщина України», що об’єднав експертів і всіх, хто зацікавлений у збереженні й розвитку нематеріальної культурної спадщини, для обговорення актуальних питань реалізації політики з охорони НКС, обміну досвідом та напрацювання спільних рішень.

Також на фестивалі були представлені культурні надбання різних регіонів України. Зокрема, представники Хустської міської та Ясінянської селищної громад познайомили учасників і гостей фестивалю із закарпатськими елементами нематеріальної культурної спадщини, що внесені до Національного переліку елементів НКС України – «Ізянське лозоплетиво» та «Гуцульська бриндзя».

Розроблено КП "ЗІАЦ" ЗОР