Новини

В Ужгороді обговорювали питання реалізації політики України в сфері забезпечення прав національних меншин

18.09.2024

Сьогодні в Ужгороді у конференц-залі Центру культур національних меншин Закарпаття відбувся науково-практичний дискурс «Європейська інтеграція: питання політики України в сфері забезпечення прав національних меншин (спільнот) на шляху до вступу в Європейський Союз» (на прикладі Закарпатської області).

Захід об’єднав представників державних інституцій і громадських організацій національних меншин довкола обговорення питань реалізації державної етнонаціональної політики в умовах вступу України в Європейський Союз.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять захисників та захисниць, громадян України, полеглих у російсько-українській війні. Виконали Духовний гімн України «Боже великий, єдиний нам Україну храни».

Зі вступним словом від організаторів звернувся Олександр Лях – заступник директора департаменту – начальник управління національностей та релігій департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій Закарпатської ОДА-ОВА. Він ознайомив учасників із метою і регламентом зібрання, а також виголосив власну доповідь із теми «Роль державних інституцій та громадських організацій національних меншин (спільнот) у виконанні Україною міжнародних зобов’язань як країни-кандидатки в члени ЄС щодо забезпечення прав і можливостей етнічних спільнот: досвід Закарпаття».

Участь у заході взяв директор департаменту культури, заслужений артист України Євген Тищук. Він нагадав присутнім, що нещодавно Міністерство культури та стратегічних комунікацій України очолив Микола Точицький, який окреслив серед пріоритетних напрямків роботи відомства посилення культурної дипломатії, поглиблення співпраці з міжнародними організаціями й інституціями, а також залучення донорських коштів для підтримки культурних проєктів. Євген Тищук поділився позитивними напрацюваннями Закарпаття в цих напрямках, згадав про низку міжнародних культурних заходів, які відбуваються в області, зокрема – спрямованих на підтримку та популяризацію культур національних меншин краю, а також про проєкти транскордонної співпраці, представлення традицій і мистецтва України за кордоном, результативну участь обласних закладів культури (театрів, філармонії, бібліотек) у грантових програмах. Тема виступу: «Надзавдання культурної політики України на шляху інтеграції в європейський культурний простір».

Досвідом роботи Академії культури і мистецтв поділилася Наталія Шетеля – ректорка вишу, професорка, доктор педагогічних наук, заслужений працівник культури України, а також депутатка і голова постійної комісії Закарпатської облради з питань культури, молодіжної та інформаційної політики, фізичної культури та спорту. Тема виступу: «Роль колективу викладачів і студентів Академії культури і мистецтв» у формуванні етнонаціональної політики єдності та розвитку етнічних спільнот Закарпаття».

Свої доповіді учасники виголошували в межах трьох панелей:

  1. «Імплементація стандартів Ради Європи щодо забезпечення освітніх і культурно-просвітніх прав представників/представниць національних меншин (спільнот) у контексті євроінтеграції»;
  2. «Забезпечення прав і можливостей осіб, які належать до національних меншин (спільнот), їх роль у формуванні етнонаціональної політики єдності в Україні»;
  3. «Роль громадських організацій національних меншин регіону в розбудові діалогу та політик в сфері забезпечення прав і можливостей етнічних спільнот у контексті виконання Україною міжнародних зобов’язань як країни-кандидатки в члени ЄС».

Після виступів відбулось обговорення. За результатами зібрання прийнято відповідну резолюцію.

Також був представлений та вручений присутнім збірник матеріалів учасників науково-практичного дискурсу.

Розроблено КП "ЗІАЦ" ЗОР