Новини

Закарпатські лялькарі взяли участь у Міжнародному фестивалі театрів ляльок у Литві

13.09.2024

Закарпатський академічний обласний театр ляльок взяв участь у Міжнародному фестивалі театрів ляльок «Lėlė gatvjeje 2024» (Лялька на вулиці) у Паневежисі (Литва).

Традиційний мистецький захід зібрав колективи театрів ляльок із різних країн, відкрив широкі можливості для самовираження та дозволив кожному глядачеві поринути у чарівний світ казки, де ляльки оживають і розповідають про свою неповторність.

Цього року фестиваль запропонував познайомитися з виставами різних жанрів, тематики та географічного спрямування. Серед учасників – Краківський театр ляльок (Польща), Лієпайський театр ляльок (Латвія), Талліннський театр ляльок «Драаконіпеса» (Естонія), Вільнюський театр «Леле» і «Настільний» театр, Каунаський театр ляльок «Карлик».

Закарпатці представили глядачам ековиставу за п’єсою Ніни Малишки та Наталії Орєшнікової «Пригоди Кожика і Летика» (режисер – заслужена артистка України Наталія Орєшнікова, сценограф – Паола Полуденна, грали актори Олена Пишка, Юлія Чеховська, Анна Жубрик, Дарія Голяна), яка якнайкраще вписалась у формат фесту і була тепло сприйнята глядачами й фахівцями. Нікого не залишила байдужим зворушлива історія пригод Кожика і Летика, яка доводить, що попри поширені стереотипи про кажанів як про щось небезпечне та неприємне, міфічно-забобонні та несправедливі звинувачення, ці тваринки насправді є милими та дуже корисними. Вистава зацікавила колег з Естонії, тож були напрацьовані шляхи подальшої співпраці.

Паневежиський театр ляльок на колесах насамперед повʼязаний із його засновником, директором-художнім керівником Антанасом Маркуцкісом, і є єдиним театром у Європі, який щоліта, запрягаючи двох коней, їде на гастролі маленькими містами й селами Литви. Свою театральну культуру колектив представляв у Данії, Естонії, Франції, Швеції, Німеччині, Україні, Латвії, Норвегії, Нідерландах, Бельгії, Молдові. Працьовитість Антанаса Маркуцкіса оцінена престижною Міжнародною премією Ганса Християна Андерсона. Тому закарпатці дуже пишаються тим, що Антанас Маркуцкіс, з театром якого діє Договір про творчу співдружність, погодився бути членом журі на найстаршому в Україні Міжнародному фестивалі театрів ляльок «Інтерлялька-2024», який проводиться в Ужгороді з 1990 року, і вчергове відбудеться вже зовсім скоро – 1-3 жовтня.

Подібне міжнародне творче дійство сприяє зміцненню та подальшому розвитку багаторічної дружби і співпраці колективів України та закордоння.

Ніна Малишка, театрознавиця

Розроблено КП "ЗІАЦ" ЗОР