Новини

В Ужгороді проведуть V-ий Карпатський Гірський Міжнародний Кінофестиваль

18.09.2024

Українське документальне кіно – дуже важливий елемент, який сьогодні всьому світу демонструє наш спротив. В період активної інформаційної війни показ таких стрічок надзвичайно актуальний, адже це спосіб у художній формі донести правду про реальні події в нашій країні.

На цьому під час брифінгу з нагоди проведення V Карпатського Гірського Міжнародного Кінофестивалю в обласному центрі Закарпаття наголосила заступниця директора департаменту культури ОВА Галина Ломпарт.

В Ужгороді CMIFF цього року пройде вп’яте. Кінопокази, лекції та майстер-класи на тему гір, екології й туризму відбуватимуться протягом 20-22 вересня в Закарпатському академічному обласному театрі ляльок. За сприяння партнерів майже всі фільми з програми кінофестивалю 23-27 вересня покажуть і в Мукачеві.

Надважливо, що в період війни така культурна подія продовжує своє життя. Якісний український кінопродукт має популярність і в нашій країні, і за кордоном, тож його потрібно не тільки зберігати, а й розвивати та демонструвати, наголосив один з ідейних натхненників та авторів проєкту, голова ГО «Закарпатська фільмкомісія» Вячеслав Єгоров.

Цьогоріч у конкурсній програмі кінофестивалю беруть участь 30 стрічок, чотири з яких були відзняті в Українських Карпатах. Це фільм-відкриття «Бартка» Володимира Бакума, «Доля чи воля. Маруся» закарпатського режисера В’ячеслава Бігуна та дві короткометражки – «Що ми втратили» Марисі Нікітюк й «Рани» Лесі Дяк.

Серед особливостей V Карпатського Гірського Міжнародного Кінофестивалю є фокус на інклюзивності. Дві стрічки програми присвячені людям з інвалідністю – повнометражний фільм з Франції «На своїх двох» режисера Олів’є Луї Амбера та короткометражна стрічка «Дві ноги – вдвічі легше» американської режисерки Тамари Суси.

Як зауважив директор CMIFF Дмитро Грешко, дещо зміниться спосіб визначення переможців та власне вигляд самої нагороди: «Минулого року кращий фільм обирало журі. Цьогоріч будуть лише призи глядацьких симпатій. Окремі нагороди вручать і від Спілки кінокритиків України. Щодо головного призу, то в нього закладаємо потужний метафоричний сенс. Інсталяція у вигляді гір із гільз символізує те, що саме ці «гори» захищають нас зараз і дають можливість проводити кінофестиваль».

Під час заходу організатори спільно з Рухом підтримки закарпатських військових будуть проводити благодійний збір для ЗСУ. Всі донати спрямують на придбання дронів для наших захисників.

Програма доступна на сайті CMIFF за посиланням.

Пресслужба Закарпатської ОВА

Розроблено КП "ЗІАЦ" ЗОР