Новини

В Ужгороді відбудеться урочисте відкриття меморіальної дошки народній артистці України Кларі Балог

23.09.2024

У середу, 25 вересня, о 15:00 в Ужгороді відбудеться урочисте відкриття меморіальної дошки народній артистці України Кларі Балог. Захід супроводжуватиметься яскравим концертом просто неба з благодійною метою. Знакову для області подію сьогодні анонсували в пресцентрі Закарпатської ОДА-ОВА.

Директор департаменту культури, заслужений артист України Євген Тищук розповів, що меморіальну дошку встановлено на фронтальній частині адміністративної будівлі Закарпатської обласної філармонії. Ідея виникла торік, у межах відзначення 95-річчя від дня народження Клари Балог. Знадобився час для одержання всіх необхідних погоджень і власне для виготовлення твору. Меморіальна дошка Кларі Балог стане ще одним важливим культурним маркером в історичному центрі міста, а також – гідним виявом пошани цій видатній постаті, поряд із раніше названими на її честь – Обласною премією у галузі хореографічного мистецтва та однією з вулиць Ужгорода.

Відкриють меморіальну дошку у день народження Заслуженого академічного Закарпатського народного хору: 25 вересня виповнюється 79 років від дня заснування колективу. Про це розповіла його директорка, художня керівниця та головна диригентка, заслужена працівниця культури України Наталія Петій-Потапчук. Принагідно вона повідомила, що того ж дня о 12:30 в Ужгородському Хрестовоздвиженському греко-католицькому кафедральному соборі відбудеться подячна літургія за Закарпатський народний хор і за талант Клари Балог, яка все життя пропрацювала в цьому колективі.

Наталія Петій-Потапчук відзначила, що меморіальну дошку виготовлено за кошти благодійного фонду «Закарпатський народний хор» та сприяння Генерального консульства Угорщини в м.Ужгород. Автором роботи став талановитий скульптор, викладач Закарпатської академії мистецтв, лауреат Обласної премії ім.Й.Бокшая та А.Ерделі у галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Іван Цубина, у творчому доробку якого також є меморіальна дошка Михайлові Кречку – видатному диригенту і композитору, котрий, зокрема, був керівником Закарпатського народного хору.

За словами Івана Цубини, розробляючи концепцію свого скульптурного твору, він слухав народні пісні та переглядав відеозаписи танців у виконанні Закарпатського народного хору, і ще чимало фотографій Клари Балог надала Наталія Петій-Потапчук, яка захопила автора розповіддю про життєвий та творчий шлях легендарної артистки. «Постать Клари Балог у мене асоціюється із життєрадісністю, енергією, любов’ю до справи, якою вона займалась, тому працювати над її образом і композицією в цілому було дуже цікаво», – поділився скульптор.

Наталія Петій-Потапчук доповнила: дуже символічно, що меморіальна дошка розміщена саме на фасаді будівлі, де знаходиться танцювальний зал, у якому впродовж понад 50 років працювала Клара Федорівна. І відтепер мешканці та гості Ужгорода зможуть зупинитися, прочитати, а ще – почути звуки, які лунатимуть із залу під час репетицій колективу та нагадуватимуть, що справа нашої легендарної землячки – продовжує жити.

Після урочистого відкриття меморіальної дошки відбудеться яскравий концерт просто неба за участі Заслуженого академічного Закарпатського народного хору та провідних хореографічних колективів краю.

У межах заходу триватиме збір коштів на підтримку Збройних Сил України.

Розроблено КП "ЗІАЦ" ЗОР