Сьогодні в пресцентрі Закарпатської ОВА анонсували проведення фестивалю актуальної драматургії "Драма сьогодення" у Закарпатському академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв.

"Це новий фестиваль, який проходитиме вперше, втім, у його афіші фігурують провідні творчі колективи України. Зокрема, участь Національного академічного драматичного театру ім.Івана Франка вже визначає рівень фестивалю. Всі колективи гратимуть свої найкращі вистави, переважно – на великій сцені театру. Одна постановка буде представлена на малій сцені, в ній задіяна відома українська акторка, ужгородка, випускниця нашої Академії культури і мистецтв Римма Зюбіна. Вистава "Це все вона" виявилась настільки популярною, що квитки розкупили майже миттєво, тому до програми довелося додати ще один показ", – розповів директор департаменту культури, заслужений артист України Євген Тищук.

"Чому власне "Драма сьогодення"? Тому що ми живемо в такі часи, коли культура мусить через сцену, через малюнки, через музику, через голос – гукати про те, що ми маємо право на існування, ми вільна, незалежна держава. І як би нас не хотіли знищити, зламати, ми все одно, як той паросток соняшника, який зображено на нашій афіші, навіть на руїнах проростає та квітне", – каже директор-художній керівник театру Рудольф Дзуринець.

У межах фестивалю, з 13 до 18 травня, о 19:00 увазі глядачів пропонують такі вистави:

13 травня – "Тев’є-молочник" за мотивами творів Шолом-Алейхема від Мукачівського драматичного театру;
14 травня – "Це все вона" за п’єсою Андрія Іванова, в головній ролі – Римма Зюбіна й Олег Коркушко (Мала сцена, о 16:00 та 19:00);
15 травня – "Земля" за мотивами повісті Ольги Кобилянської від Національного академічного драматичного театру ім.Івана Франка;
16 травня – "В Португалії зараз тепло" від Київського академічного театру "Колесо";
17 травня – "Доця" за мотивами роману Тамари Горіха Зерня від Національного академічного українського драматичного театру ім.Марії Заньковецької;
18 травня – "Алло" за п’єсою Сергія Марена від Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театр ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв.

Квитки доступні в касі театру або за посиланням.

Не тільки про творчу діяльність, а й про рівну доступність театру для всіх відвідувачів мовилося під час брифінгу. Так, Євген Тищук відзначив активність закладу в розробці та здійсненні заходів із реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Зокрема, за його словами, керівництво театру з розумінням ставиться до того, що зараз кошти в першу чергу необхідні на фронті, тому намагаються фінансувати деякі роботи з власного заробітку театру, а також залучати грантову підтримку.

Своєю чергою, Рудольф Дзуринець розповів, що в театрі вже облаштували пандуси з фасадної сторони будівлі та біля службового входу, зняли частину глядацьких крісел у першому ряді та позначили їх як місця для людей на кріслах колісних відповідним маркуванням. Тривають роботи з відновлення пасажирського ліфту. "Зараз ми також дуже сподіваємося виграти грант, що дало б нам змогу здійснити подальші заходи – зробити кнопки виклику, продублювати вивіски й інформаційні таблички шрифтом Брайля, підготувати аудіовиставу для людей із порушеннями слуху, а також зробити зовнішній фасадний ліфт, на якому було б максимально комфортно підійматися на другий поверх і потрапляти безпосередньо у фоє та глядацьку залу".

Крім того, Євген Тищук розповів, що для людей із порушеннями слуху в театрі над сценою встановлений спеціальний екран, що дає можливість титрувати текст, який озвучують актори. А незабаром заклад стане більш доступним і для людей з порушеннями зору. Так, відповідні розробки з аудіоскрипції та тифлокоментування були представлені керівникам обласних закладів культури в межах тренінгу з питань забезпечення змістової доступності закладів культури для відвідувачів із порушеннями зору, який нещодавно на базі театру провели спеціалісти з Києва.

Наостанок, Рудольф Дзуринець анонсував відкриття іще однієї локації, яка, до слова, буде відповідати вимогам безбар’єрності – сцени просто неба. Першою на ній покажуть казку "Витівки короля Дроздоборода" – 1 червня, у Міжнародний день захисту дітей.

Додаткова інформація