У суботу, 11 травня, Заслужений академічний Закарпатський народний хор представить на сцені облмуздрамтеатру програму "Дайме собі співаночку". В ній зібрано твори з золотого фонду, найкращі зразки танців, пісень, традицій, обрядів, що здатні полонити красою і багатством палітри закарпатського фольклору.

Глядачі зможуть насолодитися улюбленими піснями а capella "Верховино, світку ти наш" в обр.Д.Задора, "Ой, на плаю вівці пасуть" та "Тече вода каламутна" в обр.М.Кречка, "Іванку, Іванку" в обр.М.Попенка; запальними закарпатськими народними танцями "Раківчанка" (пост.О.Опанасенка), "Яроцька карічка" та "Раковецький кручений" (пост.К.Балог), "Гуцулка" (пост.М.Германа), "Циганський танець" (пост.М.Шютіва). У супроводі оркестру хор виконає в’язанку пісень "Перелаз, перелаз" (обр.Д.Задора), "Низанку пісень Боржавської долини" (обр.Ф.Копинця, орк.Л.Ленарта), "Циганочку" (муз.В.Теличка), "Три угорські народні пісні" (обр.І.Мартона). А оркестрові номери будуть представлені такими яскравими творами, як концертна п’єса "Ватра" В.Матвійчука (соліст – Іван Вархол) та "Хава Нагіла" в обр.Ш.Шрайнера (солісти – І.Ясниський та Ш.Шрайнер).

Порадують артисти своїх прихильників і вокально-хореографічною композицією "Червена ружа", що ввібрала в себе закарпатські автентичні традиції винобрання. Авторка ідеї і постановниця – Наталія Петій-Потапчук, хореографія Михайла Шютіва, інструментальна обробка Михайла Бровді. У композиції використана лексика давніх русинських, угорських ("Viski csárdás", "Сатмарський"), словацьких ("Verbunc" із території Земплін), румунських (із території Мараморощини) танців і мелодій, а колорит та енергетика цієї картини народного свята має незмінний успіх серед глядачів різних куточків України та за кордоном.

Керівник і головний диригент колективу – Наталія Петій-Потапчук. Хормейстер – заслужений артист України Федір Копинець. Керівник оркестру – Михайло Бровді. Репетитор балету – Ірина Кізюр. Авторами численних музичних аранжувань для колективу є М.Бровді, Ш.Шрайнер, Н.Петій-Потапчук. Соло виконають народний артист України Петро Матій, заслужена артистка України Яна Садварій, Андрій Свид, Мирослава Ганжерлі, Василина Голянич, Вікторія Тимко та ін. Ведучі концерту – Ольга Свида та Михайло Тацин.

І, вже традиційно, практично жодна програма Закарпатського народного хору не відбувається без прем’єр. Що цього разу приготували артисти одного з провідних колективів краю – хай залишиться інтригою до прем’єрного виконання.

Ще одна добра традиція діяльності колективу – допомога ЗСУ. Відвідувачів цього концерту колектив закликає долучитися до ініціативи видання "Varosh" щодо збору коштів на авто для спецпідрозділу ГУР. 

Початок концерту о 18:00.

Квитки можна придбати в касі закладу (пл.Театральна, 10, 3-й поверх адмінбудівлі філармонії) або за посиланням.

 

Таїсія Грись, ЗАЗНХ

Додаткова інформація