В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, присвячене ХVІ-му Міжнародному фестивалю театрів ляльок "Інтерлялька-2017"  унікальному фестивалю, започаткованому з ініціативи театру у далекому 1990-му році. Фестивалю "Інтерлялька" немає аналогів у країні, він знаний в усьому світі і проводився вже п'ятнадцять разів.

Цьогорічний, шістнадцятий за ліком фестиваль "Інтерлялька" розпочнеться традиційно 1 жовтня, у неділю, і триватиме до 4 жовтня. Для мешканців Ужгорода і гостей міста приготували цікаву програму урочистого відкриття фестивалю, яке відбудеться на Театральній площі. 

Учасниками фестивалю є академічні і приватні театри ляльок з різних куточків України, постійні багаторічні учасники фестивалю – колеги зі словацького міста Кошиці, колективи з Франції та Аргентини. Поза конкурсом покажуть свої здобутки студенти театральних ВНЗ України.

Мирослав Петій, директор театру розповів: "Ми відкрили наш новий 37-й театральний сезон в оновленому глядацькому залі. Здійснили ремонт із заміною крісел, встановили нову завісу, провели реставраційні роботи, адже будівлі 117 років. Як зауважили актори, після вирівнювання сценічної площадки зараз таке враження, що і простору стало більше. А це дуже важливо, адже наші маленькі глядачі та їх батьки знають: щонеділі об 11.00 та 13.00 ми чекаємо на них. Також щиро запрошуємо на цьогорічний фестиваль "Інтерлялька-2017", що розпочнеться 1 жовтня. Приїдуть наші друзі-театрали з Ліону (Франція), Буенос-Айресу (Аргентина), Кошиць (Словаччина), академічні та приватні театри з України, а також студенти з Києва та Харкова". Триватиме і професійний майстер-клас із театральної біомеханіки. Вистава аргентинського театру – без слів, а французи виступатимуть з українським перекладом".

1 жовтня о 16.00 урочисте відкриття фестивалю відбудеться на Театральній площі, де триватиме перформанс "Казкове місто майстрів".

Наталія Орєшнікова, головний режисер, заслужена артистка України додала: "Фестиваль триватиме 4 дні, всі вони будуть дуже насичені, майже цілий день ітимуть вистави. Насправді наш фестиваль має великий резонанс і як тільки ми оприлюднили анонс, одразу отримали багато заявок. Тож відібрали найкращі. Ми хотіли представити різні форми театру ляльок, наприклад, техніку театру тіней. Вистави будуть як для малят, так і філософські казки".

У журі фестивалю працюватимуть діти з різних шкіл  творчі дітки, які вміють роздумовувати, аналізувати.

Ніна Малишка, керівник літературно-драматичної частини театру, театрознавець розповіла про журі: "Цього року у нас традиційно міжнародне журі, очолюватиме його лауреат театральних і журналістських премій Алла Підлужна з м.Київ. Крім того, вперше у журі працюватиме Олег Жюгжда  це легенда лялькового театру, він знаний у всьому світі своїми незвичайними вражаючими виставами. Працюватимуть і інші імениті театрознавці".

Усі заплановані вистави вже мають професійні відзнаки та нагороди у своїй сфері. Квитки коштуватимуть 30 грн., їх варто придбати заздалегідь, оскільки фестивальні вистави завжди тривають з аншлагами, – пише Ужгородський прес-клуб.

IL 1IL 2IL 3programa interljalka

 

Додаткова інформація