Днями в Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту в Ужгороді відкрилася ретроспективна виставка живопису Кристини Данко-Шолтес.

Кристина Данко народилася 27 червня 1947 року в сім'ї інтелігентів в Ужгороді. Мати – Клара Вікторівна – вчителька, двоюрідна сестра Федора Манайла, батько – Емерих Емерихович Данко – іменитий лікар-дерматолог, знаний далеко за межами Закарпаття. Його незаперечний авторитет став визначальним у виборі майбутньої професії для його дітей – Христини та Йосифа, котрі теж стали лікарями.

Не раз гостями родини були відомі закарпатські митці: музиканти, письменники й художники. Кристина, затамувавши подих, прислухалася до їхніх розмов, відкриваючи для себе новий світ. Дитяче захоплення малюванням привело її до студії чудового педагога Золтана Баконія.

Перша персональна виставка художниці відбулася в 2007 році у Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту. До неї увійшли живописні і графічні роботи, створені протягом десятиліть творчої діяльності. Крім того, твори мисткині були представлені на міжнародних експозиціях, вернісажах в уже згаданому музеї, також вона брала участь у знаковій виставці творів учнів Золтана Баконія, присвяченій його 90-річчю й ін.

В експозиції ж, представленій нині на розсуд глядача, 48 робіт, виконаних олією, акрилом, аквареллю. Художні твори приваблюють своєю чистотою, прозорістю фарб, гармонійністю кольорів та композиції. Як відзначають мистецтвознавці, манера письма художниці далеко не академічна, наближена до наїву. Їй вдалося зберегти дитячу щирість і безпосередність світосприйняття.

Багата кольорова гама продиктована відчуттями художниці та її світоглядом: виховуючись серед корифеїв-художників, вона ввібрала в себе все те багатство і розмаїття колористики, притаманної тільки закарпатській школі живопису. Саме тому роботи мисткині щирі та безпосередні, дивлячись на них хочеться й самому взяти пензля та палітру до рук і спробувати створювати акварельні дива.

Тематично художниці найближча рідна земля – краса отчого дому, багатого духовно, неймовірно прекрасного в своїй первозданній красі. Жовто-багряно-смарагдові Карпати, старовинні дерев'яні церкви, сільські краєвиди та гори, вкриті маревом із сутінків і туману – все це постає на полотнах художниці через призму її світобачення.

Творчість Христини Данко-Шолтес відзначена різними нагородами, почесними грамотами за професіоналізм та помітний особистий внесок у розвиток міжнародного культурного партнерства в галузі образотворчого мистецтва.

Оглянути роботи можна впродовж двох тижнів, – інформує Культурно-мистецька фундація "Brovdi Art".

123547689

Текст: Наталія Петерварі,

фото: Наталія Павлик

Додаткова інформація