Сьогодні, 4 квітня, у пресцентрі Закарпатської ОВА відбувся брифінг, під час якого йшлося про творчі здобутки та плани Закарпатського академічного обласного театру ляльок.

Як відзначив директор департаменту культури Закарпатської ОВА, заслужений артист України Євген Тищук, попри виклики сьогодення, зумовлені повномасштабною війною, театральне мистецтво продовжує розвиватись, залишаючись не просто цікавим, а необхідним для багатьох. "Те, що у нас на Закарпатті дуже багато переселенців, батьків, які приїхали разом із дітьми, і в нас є наш театр, який працює саме для дітей – це дуже важливо. Бо, дійсно, театр – мистецтво, де відбувається живе спілкування, де відбувається діалог і де актори разом із глядачами обмінюються думками й емоціями. І саме зараз театр ляльок виконує дуже важливу – реабілітаційну місію".

Директор-художній керівник театру Мирослав Петій підтвердив, що кількість відвідувачів театру зростає, крім того "Бавка" – чи не єдиний обласний театр, що гастролює до найвіддаленіших куточків краю, аби охопити театральною атмосферою якомога більше дітей. Очільник закладу розповів, що в 43-му театральному сезоні репертуар колективу поповнили 6 нових постановок, і наразі триває робота над 7 виставою від головної режисерки театру, заслуженої артистки України Наталії Орєшнікової.

"Окрім роботи, яка ведеться на нашій головній сцені, цьогоріч ми продовжили активно використовувати і фоє театру: провели чимало театральних перформансів, поетичних вечорів, тож поступово наше фоє переростає в малу сцену", – каже Мирослав Петій. Також він поділився цікавим задумом: створити музей лялькарства. За 43 роки у "Бавці" зіграно дуже багато вистав, і частину з них уже не планують відновлювати, проте ляльки лишилися, і все це варто зберегти для історії. А позаяк у театрі бракує місця, де можна розташувати таку кількість експонатів, то йдеться про створення онлайн-музею.

Згадав Мирослав Петій і про творчу взаємодію з театрами з-за меж області. Так, незабаром закарпатські лялькарі традиційно представлятимуть свою творчість на фестивалі "VIRVAR" у Кошицях (Словаччина). Паралельно колектив розпочинає підготовку до проведення власної яскравої театральної події – Міжнародного фестивалю "Інтерлялька". Планується залучити до участі (у змішаній формі) провідні театральні колективи України та закордонних лялькарів. Фестиваль відбудеться в жовтні, і стане однією з багатьох атракцій, запланованих на наступний театральний сезон. Серед них – і цікаві постановки від провідних режисерів із Києва та Львова, про що буде повідомлено згодом.

Вистави закарпатських лялькарів знаходять прихильників не лише серед малих та юних глядачів, а й серед колег і театральних критиків. Головна режисерка театру Наталія Орєшнікова днями взяла участь в урочистому нагородженні переможців Всеукраїнського огляду-конкурсу "Премʼєри сезону" від ГО "Український національний центр Міжнародної спілки діячів театру ляльок" УНІМА-УКРАЇНА". Торік конкурс не проводили, тож цього разу відзначили переможців за підсумками двох театральних сезонів, і закарпатський театр поповнив свою колекцію нагород одразу 5 новими статуетками. Нагадаємо, що за театральний сезон 2021-2022 номінацію "Найкраща акторська роль" виборов Микола Карпенко – ролі у виставі "Хуха, Дюдя і Потороча". А за підсумками сезону 2022-2023 казка "Таємниця маленької сови" принесла перемогу одразу в 4 номінаціях, а саме: "Найкраща вистава для молодшого шкільного віку" (до 10 років), "Найкраща драматургія" (Ніна Малишка, Наталія Орєшнікова), "Найкраща музика" (В’ячеслав Григор’єв) та "Найкращий дебют" (Дарія Голяна).

Також Наталія Орєшнікова розповіла, що крім церемонії нагородження відбулась і конференція, під час якої театрознавці ділилися думками щодо перспектив розвитку їх напрямку мистецтва. "Ми шукаємо не лише нові форми, а й нові сенси, намагаємось відповідати запитам наших глядачів, адже діти сприймають світ по-своєму, і в них є багато власних запитань". Відтак, найближча прем’єра Закарпатського академічного обласного театру ляльок саме порушить одну з таких актуальних тем – взаєморозуміння між батьками та дітьми. Виставу з робочою назвою "Принцеса на горошині" планують представити вже на початку літа.

Додаткова інформація