Сьогодні в Угорському домі ім.М.Мункачі відбулося урочисте відкриття персональної виставки творів народного художника України, академіка Національної академії мистецтв України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка та Обласної премії у галузі образотворчого мистецтва ім.А.Ерделі та Й.Бокшая – Володимира Микити.

На масштабну презентацію доробку художника завітали дипломати, посадовці, колеги-митці та численні шанувальники, зокрема творча молодь міста.

Привітав відвідувачів музею директор Йосип Торпоі, який розповів, що з часу відкриття Угорського дому ім.М.Мункачі в 2021 році – це вже тридцята виставка, і для закладу велика честь приймати у своїх стінах класика закарпатського живопису.

Перший заступник Генерального консула Угорщини в Ужгороді Ласло Віда зазначив, що Володимир Микита – справжній патріот, і його мистецтво неможливо уявити без Закарпаття, як і мистецтво Закарпаття – немислиме без творчості Володимира Микити. А поряд зі спогляданням його робіт, зізнався Ласло Віда, неабияке естетичне задоволення – живе спілкування з митцем.

Перший заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Шекета подякував Володимиру Микиті за його активну творчу та громадянську позицію, а також рідним – за те, що дбають, аби класик продовжував творити і приходити з новими виставками до своїх шанувальників. Директор департаменту культури Євген Тищук передав митцеві вітання від голови Закарпатської ОВА Віктора Микити, наголосив на вагомості постаті художника для культури Закарпаття і висловив упевненість, що виставку відвідає багато мешканців та гостей Мукачева.

Мистецтвознавець Михайло Сирохман зазначив, що Володимир Микита унікальний уже тим, що на нього сяяло світло його унікальних вчителів, і хоча він вийшов на власний творчий шлях, та водночас – репрезентує ту саму закарпатську школу живопису, уособлює певну тяглість мистецької традиції, є в певному сенсі "воїном" – тримає порядок у художницькому житті Закарпаття. А голова Закарпатської організації НСХУ, народний художник України Борис Кузьма поділився, що в один час, коли більшість крайових митців почали не без успіху писати пейзажі дивовижної закарпатської природи, Володимир Микита – не пішов до визнання протоптаною стежкою, а вирішив зазирнути глибоко в душі наших звичайних закарпатців та зобразити їхнє непросте життя, й так він став інакшим, упізнаваним, та залишається одним із найвідоміших нині художників Закарпаття.

Долучився до вітальних слів і Михайло Белеканич – директор Мукачівського історичного музею "Замок Паланок", у фондовій збірці якого також зберігається більше сотні робіт Володимира Микити.

Насамкінець виступив сам художник. "У мене не було жодного дня, щоби я щось не робив. І тут ви побачите картини, які я написав у 18 років, і у 93... Серед них є картина "Оголена". От і я, моя творчість – перед вами сьогодні оголені", – сказав Володимир Микита.

Присутні аплодували стоячи.

Як розповіла кураторка виставки, донька художника Олена Юрченко-Микита, добірку склали 80 живописних та графічних полотен: починаючи від творів 50-60 років (як загальновідомих, так і робіт зі студентських часів, що досі не експонувалися) і до пізніших модернових творів, серед яких "Штори" та "Сонце виринає" – написані у 2024 році.

Оглянути виставку охочі зможуть упродовж двох місяців.

Додаткова інформація