Всеукраїнський фестиваль камерного театрального мистецтва "Під цвітом сакури" повертається до глядачів після тривалої перерви. Цьогоріч він проходитиме вчетверте – з 10 до 14 квітня. Про це розповіли під час брифінгу в пресцентрі Закарпатської ОВА директор департаменту культури, заслужений артист України Євген Тищук і директор Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв Рудольф Дзуринець.

Малу сцену в Закарпатському облмуздрамтеатрі відкрили в 2016 році, відтоді на ній було представлено майже 200 вистав як від господарів театру, так і від запрошених колективів. "На початку досить важко було привчити глядачів до нового, незвичного формату – камерної сцени, та потім люди прийшли і побачили, що це зовсім інша техніка гри, актори грають на витягнутій руці від глядача, це особлива атмосфера, яка зрештою знайшла багатьох прихильників. І тоді прийшла ідея започаткувати фестиваль камерного театрального мистецтва. Він набрав хороших обертів, були повні зали, та з 2019 року через ковід, а пізніше через повномасштабне вторгнення – проєкт поставили на паузу", – розповів Рудольф Дзуринець.

Після тривалої перерви фестиваль вирішили відновити, позаяк, за словами Євгена Тищука, є запит як від театрів, охочих представляти свою творчість, так від глядачів, які активно цікавляться новими виставами. Так, за сприяння департаменту культури, цього тижня проходитиме фестиваль "Під цвітом сакури" на малій сцені, а наступного місяця – вперше відбудеться фестиваль актуальної драматургії "Драми сьогодення" на великій сцені Закарпатського облмуздрамтеатру.

У програмі цьогорічного фестивалю "Під цвітом сакури" 5 вистав:

10 квітня – "Академія сміху" за п'єсою Кокі Мітані від Нового театру (м.Івано-Франківськ);
11 квітня – "Легені" за п’єсою Дункана Макміллана від Сумського національного академічного театру драми та музичної комедії ім.М.Щепкіна;
12 квітня – "Мама. 10 км" за творами Лєни Кудаєвої та Ірина Феофанової від Сумського національного академічного театру драми та музичної комедії ім.М.Щепкіна;
13 квітня – "Приголомшена Тетяна" за п'єсою Лаші Бугадзе від Донецького академічного обласного драматичного театру (м.Маріуполь);
14 квітня – "Сімейна вечеря" за п'єсою Жана-П’єра Абу – крайня прем'єра Закарпатського облмуздрамтеатру (режисер – заслужений артист України Михайло Фіщенко).

Початок показів о 19:00.

Також Рудольф Дзуринець нагадав, що відновлений фестиваль проходитиме в осучаснених умовах – завдяки участі театру в грантовому проєкті "Розвиток транскордонної культури: відреставровані театри міст Сату-Маре та Ужгорода". В межах реалізації проєкту відбувся капітальний ремонт сцени, придбано освітлювальне та звукове обладнання, замінено крісла, тож переглядати вистави відвідувачам фесту буде не лише цікаво, а й комфортно.

До слова, зал вміщує 72 глядачів, традиційно 10 місць на кожну виставу зарезервовано для військових (безоплатно). Наразі продано більше половини квитків, тож охочим варто поспішити.

Додаткова інформація