Сьогодні в прес-центрі Закарпатської облдержадміністрації відбулася довгоочікувана подія – презентація книги Михайла Сирохмана "Павло Бедзір". Альбом, над яким працювали багато років, вийшов у світ за сприяння обласної Програми підтримки видання творів закарпатських авторів.

"Програма підтримки місцевих авторів – одна з найкращих серед тих, що реалізовуються в області, – наголосив під час презентації виконувач обов'язків голови облдержадміністрації Ярослав Галас. – Більше того, Закарпаття є одним із небагатьох регіонів країни, де таку програму продовжують упроваджувати. Цього року ми видали 17 книжок, на що в бюджеті області було закладено 900 тисяч гривень. Це унікальні видання, більшість із яких уже презентовані. Попереду, що традиційно до різдвяно-новорічних свят, презентація добірки нових дитячих книжок".

У книзі описано життєвий і творчий шлях відомого закарпатського художника-шістдесятника. Павло Бедзір був одним із творців легенди Ужгорода й "академією" в одній особі для багатьох молодих художників. Завдяки йому в місті над Ужем жила свобода творчості і не припинявся вільний розвиток мистецтва в тоталітарні часи. Про роботу над виданням та власний досвід спілкування з видатним ужгородським авангардистом розповів автор книги.

"Павло Бедзір – це близько тридцяти років спілкування, це частина мого життя і дужа важлива для мене людина, – зазначив Михайло Сирохман. – Це знакова постать у житті багатьох людей, молодих митців. Він дуже щедро роздавав те, що мав, і не збирався бути вчителем. Однак, як кажуть, коли є учні, то знайдеться й учитель. Про Павла Бедзіра існує багато правд. У книзі я виклав свою суб'єктивну правду".

За словами видавця Олександри Гаркуші, багато людей, зокрема ужгородців, з великою повагою ставилися до Павла Бедзіра як знакового митця цілої епохи та всіляко допомагали у формуванні альбому.

"Це довгоочікувана книга, матеріали до якої збирали протягом багатьох років, – розповіла Олександра Гаркуша. – До цієї справи долучилися чимало небайдужих людей, адже вони розуміли, що відбувається своєрідна естафета пам'яті – від старшого до молодого покоління. І її апофеоз – видання цієї книги".

Поруч зі змістовною текстовою частиною видання містить цілий розділ репродукцій картин Павла Бедзіра та споріднених йому митців, архівні фото, які є втіленням історії життя і творчості авангардного Закарпаття ХХ століття.

Причетні до створення альбому подякували облдержадміністрації, зокрема департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, за втілення Програми підтримки видання творів закарпатських авторів, завдяки якій упродовж тривалого періоду полички бібліотек поповнюються сотнями примірників якісної літератури, а краяни мають змогу дізнатися про талановитих земляків-письменників, – інформує Прес-служба Закарпатської ОДА

B 1B 2B 3B 4B 5B 6B 7B 8

Додаткова інформація