Днями у фойє Закарпатського академічного обласного театру ляльок запрацювала ретроспективна виставка ігрових ляльок, виконаних художником-конструктором ігрових ляльок В'ячеславом Осавальчуком. Подія присвячена 20-річчю творчої діяльності, а також 40-річчю від дня народження майстра-лялькаря.

В'ячеслав Осавальчук закінчив Ужгородський коледж мистецтв ім.А.Ерделі за спеціальністю "Художня обробка дерева", і вже дипломною роботою – ляльками-маріонетками "Троїсті музики" – засвідчив своє бажання працювати в жанрі лялькового мистецтва. Згодом він отримав величезний досвід під час роботи у Києві під керівництвом заслуженого артиста України Михайла Яремчука, засновника першого в Україні театру маріонеток. З 2001 року почав працювати у закарпатському ляльковому, і практично у всіх виставах театру присутня його праця як художника-конструктора ляльок.

Закарпатські лялькарі співпрацюють з талановитими режисерами та художниками-постановниками, які у роботі над постановкою визначають образи й характери персонажів майбутньої вистави в ескізах, кресленнях. А вже над втіленням задуму, його "матеріалізацією" працюють художники-виконавці – бутафори, столяри, швачки, костюмери… Робота ж художника-конструктора ляльок, особливо у складних виставах, має надзвичайно важливе значення.

До яскравих робіт В'ячеслава Осавальчука варто віднести виготовлення ляльок до вистав "Казка про трьох поросят" Лори Лі (режисер – О.Жюгжда, художник-постановник – Л.Лучко), "Недотепа із Вертепа" Д.Кешелі (режисер – О.Куцик, художник-постановник Я.Данилів), "Енеїда" за І.Котляревським, "Лісова пісня" Лесі Українки (режисер – О.Жюгжда, художник-постановник – Л.Лучко), "Красуня і чудовисько" О.Жюгжди, "Коняги" (режисер – М.Яремчук, художник-постановник – Л.Лучко), "Тричі славний розбійник Пинтя" О.Гавроша (режисер – О.Жюгжда, художник-постановник – Т.Улинець), "Попелюшка" (режисер – Н.Орєшнікова, художник-постановник – П.Полуденна), "Про Валибука" П.Угера (режисер – О.Жюгжда, художник-постановник – І.Кульчицька) й ін.

Цікаву виставку можна відвідати до неділі, 19 травня.

До речі, того ж дня у театрі відбудеться нова прем'єра лялькарів – вистава-гра, що навчає діток англійської мови – "Мишка та рожева стрічка" Руслана Неупокоєва у постановці заслуженої артистки України Наталії Орєшнікової і художниці Олени Бугренкової та у виконанні чудових акторів Олени Пишки, Лариси Кривчик і Миколи Карпенка.

Початок показів – об 11.00 та о 13.00.

b 1b 2b 3

Ніна Малишка, керівник літературно-драматургічної частини 

Закарпатського академічного обласного театру ляльок 

(фото Олександри Шевченко)

Додаткова інформація