Напередодні у виставковому залі Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту відкрилась виставка трьох митців – Аттіли Коприви, Гейзи Дьорке й Олександра Шандора.

Впродовж цього року в Ужгородському скансені було організовано та проведено цілу низку виставкових проектів, починаючи від експозицій із фондових зібрань музею і до різнопланових тематичних, ювілейних тощо. Презентувалися різні жанри декоративно-прикладного й образотворчого мистецтва, як традиційні, так і доволі рідкісні.

Нині ж увазі поціновувачів образотворчого мистецтва частинку свого творчого доробку представляють троє художників. Спільна виставка має назву "Ноктюрн на трьох мольбертах". Термін "ноктюрн" характерний для різних жанрів мистецтва. В живописі використовується для характеристики стилю, що відображає нічні, сутінкові сцени, типажі, або сцени з відсутністю прямого світла. Цей стиль застосовується в живописі здавна. Свого часу до нього вдавалися класики світового живопису, зокрема Рембрандт (картина – "Нічна варта").

Власний підхід до використання цього стилю в живописі демонструють і автори пропонованої виставки. 22 роботи – портрети, натюрморти, пейзажі. Три автори, три почерки, кожен вирізняється підбором кольорів, композицією, сюжетами. 

Аттіла Коприва – член Національної спілки художників України й Товариства угорських митців Закарпаття ім.І.Ревеса. Закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва і Львівську академію мистецтв. Кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри образотворчого мистецтва Закарпатської академії мистецтв. Лауреат обласної премії ім.Й.Бокшая та А.Ерделі (2017 р.). Засновник Музею прикладного мистецтва Закарпаття (2004 р., м.Мукачево). Творчість Аттіли Коприви відома як в Україні, так і за її межами, особливо в Угорщині, митець проводить активну творчу та педагогічну діяльність. У 2007 р. став членом Угорської академії наук.

Гейза Дьорке – уродженець Ужгорода, працює в галузі станкового і монументального живопису. Навчався в Ужгородській дитячій школі мистецтв у відомої художниці Е.Левадської. Займався також у студії О.Громового. У 1997 р. вперше взяв участь у конкурсі образотворчого мистецтва пам'яті З.Баконія, увійшовши до трійки переможців. Пізніше – неодноразовий призер національних та міжнародних дитячих конкурсів і фестивалів. Із 2001 р. член дитячо-юнацького мистецького об'єднання "Малий Лувер". У 2014 р. закінчив Львівську національну академію мистецтв (учителі з фаху І.Шумський, Я.Шимін, А.Максименко, Л.Медвідь, М.Андрущенко) й залишився там продовжувати навчання в аспірантурі та працювати викладачем на кафедрі монументального живопису. Свою першу персональну виставку (разом із Г.Лазарашвілі) провів в Ужгороді у 9-річному віці.

Олександр Шандор навчався на відділенні обробки металу Ужгородського коледжу мистецтв ім.А.Ерделі (викладачі з фаху – В.Петрецький, О.Лукач, М.Михайлюк). Член Творчого народного об'єднання "Митець Верховини" (2007 р.) і молодіжного союзу "Закарпатських художників" (2012 р.). Активний учасник обласних, всеукраїнських та міжнародних художніх виставок і пленерів, а також благодійних акцій на підтримку дітей. Провів п'ять персональних виставок (Хуст, Москва, Львів, Київ). Багато подорожуючи та спілкуючись зі старшими й досвідченими художниками, поєднав у своїй творчості характерні ознаки образотворчості кількох українських художніх шкіл. Серед жанрів віддає перевагу виконанню пейзажів і натюрмортів.

На відкритті виставки директор музею Василь Коцан розповів про організацію виставки, коротко представив авторів та стиль живопису "ноктюрн", репрезентований у художніх полотнах. Своїми враженнями від експозиції і побажаннями результативних творчих пошуків ділилися заступник міського голови Ужгорода Ігор Фартушок, заступник директора, начальник управління мистецтв, культурно-освітніх закладів та установ департаменту культури Закарпатської облдержадміністрації Вікторія Гойдош, консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Марія Беркец, методист Закарпатського обласного палацу дітей та юнацтва (ПАДІЮН) Софія Кучерява. Про творче зростання Гейзи Дьорке розповідав народний художник України Володимир Микита. Голова Благодійного фонду "Мистецька співдружність "Сьогодні" Юрій Дік, говорячи про підготовку виставки, окреслив характерні риси творчості авторів і поділився планами щодо організації наступних культурно-мистецьких акцій.

Оглянути роботи охочі зможуть до 5 серпня.

m 1m 2m 3m 4m 5m 6m 7m 8m 9m 10m 11
Закарпатський обласний музей народної архітектури та побуту

Додаткова інформація