20 вересня у виставкових залах Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту художниця з Луганщини Ірина Мезеря вперше в Західній Україні представить глядачам свою творчість на виставці "Миттєвості життя". 

Мисткиня працює в різних жанрах, серед них пейзажі, натюрморти, широко представлений жанр портрета, картини на релігійні сюжети, є картини за мотивами творів улюблених художників, замальовки у східному стилі та абстрактний живопис. Авторка працює з різними фактурами, любить сміливі експерименти, віддає перевагу нетиповому для сучасного живопису матеріалу  склу. В творчому доробку художниці приблизно 100 картин та безліч декоративно розписаного посуду.

Ірина Мезеря народилася 14 січня 1959 року в Луганську. Викладач, кандидат педагогічних наук. До вересня 2016 року  доцент кафедри педагогіки та психології Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, який переїхав у Сєвєродонецьк. Авторка монографій, навчальних посібників і численних наукових статей щодо проблем статевого, сімейного виховання дітей та підлітків. Художниця.

Живописом захоплюється з дитинства, однак спеціальної освіти не здобула. З 2004-го займається декоративним розписом на склі, використовуючи власну техніку. Поступово від розпису скляних посудин переходить до живопису. Перша та друга персональні виставки луганчанки відбулися в стінах Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.О.Горького ("Art de vivre" ("Мистецтво жити), 2008 р.; "Est deus in nobis" ("І в нас є іскра Божого вогню"), 2009). Ці перші спроби пані Ірини представити свої твори на розсуд громадськості були дуже вдалими. Прості люди  луганчани  дуже тепло та з любов’ю сприйняли її творчість, що додало їй віри в себе та свої творчі можливості.

Третя персональна виставка "Інтерпретація Реальності у стилі "Ретро Модерн" проходила вже в стінах Луганського обласного художнього музею у 2010 році. Також художниця брала участь у багатьох виставках майстрів декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва області.

У березні 2012-го в приміщенні Українсько-канадського центру "Відродження" та Луганського обласного об’єднання "Просвіта" відкрилася персональна виставка пані Ірини під назвою "Співпричетність". На цю виставку, відвідуючи об’єднання "Просвіта", завітав відомий політик і громадський діяч Левко Лук’яненко. У "Зошиті вражень" від виставки "Співпричетність" Л.Лук'яненко зазначив: "…Ви користуєтеся оригінальною технікою , яка мабуть є Вашим винаходом. У всякому разі ця техніка цікава, привертає увагу й приносить естетичне задоволення. ... Щиро бажаю Вам творчих успіхів".

Художниця нагороджена численними грамотами та подяками за внесок у розвиток культури Луганщини. У лютому 2012 року Ірині Мезері було присвоєно звання "Народний майстер Луганщини".

В листопаді 2013-го відбулась персональна виставка під назвою "Енергія кольору" в історико-краєзнавчому музеї Станиці Луганської.

У червні 2014 року, коли в Луганську розпочався збройний конфлікт, Ірина Мезеря з чоловіком і мамою переїжджають до міста Ірпінь Київської області. На новому місці пані Ірина не припиняє малювати картини. Свій власний біль вона лікує живописом. Так з’являються нові полотна: "Народження Духу", "Опір", "Пані з кицею", "Юдиф", "Віра", "Надія", "Любов", "Загублений Рай", "Усамітнення", "Спогади про літо" й ін. Художниця дуже сумує за виставками, бо то є не лише обмін думками з людьми, прагненням дарувати красу, позитивну енергію, а й, у той же час, отримання натхнення для подальшої творчості. Так завжди було у її рідному місті. Не стало винятком і місто Ірпінь, в якому оселилась пані Ірина з родиною. Одного чудового квітневого дня завітала художниця до історико-краєзнавчого музею міста й запропонувала свої роботи. Картини сподобалися директору музею Анатолію Зборовському. Він запропонував провести персональну тематичну виставку до Великодня. Виставка "Символ Віри" відкрилася 8 квітня 2015 року. На ній були представлені 16 картин з релігійної тематики.

Вже восени 2015 року Ірпінський історико-краєзнавчий музей знову запропонував пані Ірині зробити виставку. Експозиція "Краса. Життя. Живопис", що була присвячена Дню міста Ірпінь і Луганська, відкрилася 11 вересня 2015 р.

А навесні 2016 року роботи Ірини Мезері вже змогли побачити в столиці України. У рамках тижнів Луганської області в Києві з 12 квітня по 12 травня 2016 року у стінах Національного музею літератури України пройшла персональна виставка "Символ Віри". За цю виставку художницю нагороджено подякою від Національного музею літератури України.

І знову роботи Ірини Мезері приїхали до рідної Луганщині. Виставка "Шлях до себе. Час. Мрія. Втілення" відкрилася 8 жовтня 2016 р. у стінах Сєвєродонецької галереї мистецтв.

Знайомство закарпатців із творчістю мисткині відбудеться в середу, 20 вересня, о 16.00. 

20.09

Закарпатський обласний музей народної архітектури та побуту

Додаткова інформація