Новий рік Закарпатський театр драми та комедії розпочинає новою виставою. Цього разу хустський театр підготував мюзикл для сімейного перегляду на І дію «Легенда про Пинтю» за п’єсою Олександра Гавроша «Славний отаман, Пинтя-капітан», режисер-постановник – В’ячеслав Давидюк. Це героїко-романтична оповідь про відомого в краї опришка Григора Пинтю, який діяв у Марамороських лісах у кінці 18ст. За легендою, народний месник згуртував навколо себе таких же відчайдухів, щоби разом боротися за справедливість, захищати бідні верстви населення від нахабних узурпаторів влади. 

Про ідею створення твору на закарпатську тематику розповів автор – драматург Олександр Гаврош: «П’єсу «Про  славного отамана, Пинтю-капітана» я написав на замовлення головного режисера Львівського національного театру опери і балету, однак поки що не склалося з музикою. Тому мюзикл «Легенда про Пинтю», поставлений Закарпатським обласним театром драми і комедії,  стане першопрочитанням цієї опришківської драми. Хустяни використали у виставі мелодії закарпатських пісень в аранжуванні композитора Віктора Чаусова, що, без сумніву, надає їй місцевого колориту. Вірші до пісень написала завліт хустського театру Олеся Чепелюк. Постановка такої драми має не тільки театральний вимір, але й культурне значення для всього Закарпаття. Адже легендарний Пинтя вперше оживе на великій сцені». 

За режисерським задумом вистави В’ячеслава Давидюка, глядач поринає в казковий світ закарпатської легенди, опиняється поруч з опришками в лісі, мандрує по графському замку, заглядає до печери і при всьому цьому постійно відчуває присутність духа печери скарбів. Для реалізації цього задуму якнайкраще допомагає і сприяє сценографія Василя Штефуци, яка дуже органічно і вдало занурює глядача в потрібну атмосферу. Костюми підкреслюють епоху і соціальний статус персонажів, надають їхнім характерам певного акценту (художник-модельєр Оксана Дорошенко). 

  За жанром це вистава-мюзикл, тому вона є наскрізь музичною. Оркестр супроводжує як пісні, так і майже всі дії персонажів (музичний керівник Марія Волошин, керівник оркестру Олександр Локотош). Спеціально для п’єси були написані пісні, а також взято кілька народних закарпатських. Важко уявити мюзикл без танців, тому і ця вистава не є винятком (балетмейстер Валерій Кіш).

Як показує тенденція, вистави на місцеву тематику є дуже цікавими для глядачів, адже у них вкладено чимало впізнаваного й близького людям матеріалу, що не може не здобувати прихильність. Тому є сподівання, що мюзикл для сімейного перегляду «Легенда про Пинтю» стане ще однією театральною родзинкою-візитівкою Хуста.

Керівник літературно-драматургічної частини

Олеся Чепелюк

Додаткова інформація